Metro-portal.hr

objavljeno 13.08.2008. 21:16:29

Bush opominje Rusiju

Američki predsjednik tvrdi da je uloga Rusije u svijetu ugrožena agresijom na Gruziju zbog napada na Južnu Osetiju.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GETTY IMAGES)

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u srijedu da je Rusija, vojnom intervencijom u Gruziji, ugrozila svoju integraciju u svjetski diplomatski i gospodarski sustav.

Bush je optužio Rusiju da nastavlja s vojnim akcijama u Gruziji unatoč prekidu vatre dogovorenom u utorak te je pozvao Moskvu da odmah počne s povlačenjem svojih vojnika s gruzijskog teritorija.

Američki vojni teretni zrakoplov C-17 na letu je prema Gruziji, a američka mornarica uskoro će se uključiti u humanitarnu misiju kako bi pokazali solidarnost s gruzijskim narodom, rekao je Bush.

"Očekujemo da će Rusija poštivati obećanje i dopustiti dopremu humanitarne pomoći", istaknuo je Bush nakon sastanka sa svojim vanjskopolitičkim timom.

SAD su podupirale značajniju ulogu Rusije u globalnom sustavu, no ona je svoje aspiracije "ugrozila postupajući u Gruziji na način koji je nespojiv s načelima toga sustava", istaknuo je američki predsjednik.

Bush je od Moskve zatražio da odmah počne s poštivanjem primirja i povuče svoje snage iz bivše sovjetske republike. Rusija mora poštivati dano obećanje da ne namjerava svrgnuti prozapadnu vladu predsjednika Mihaila Saakašvilija, dodao je.

"SAD podupiru demokratski izabranu gruzijsku vladu i inzistiraju na očuvanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Gruzije", naglasio je Bush. (HINA/METRO)

13.08.2008. 21:16:29
http://metro-portal.hr/bush-opominje-rusiju/10824/