Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2011. 14:03:00
NISKI UDARCI

Burić Šeksu 'predložio' stacionarno liječenje -Šeks pozvao stražu i izbacio ga iz sabornice

Burić proziva Šeksa i da je odgovoran za to što se od 116 zakona koje je Sabor donio njih čak 103 poziva na pogrešne, pa čak i nepostojeće članke

Vladimir Šeks
Vladimir Šeks (Bernard Čović/CROPIX)

Saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić pozvao je danas potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa (HDZ) da se povuče iz politike, optužujući ga da je kršenjem procedure objave pročišćenog teksta Ustava i zakona nanio veliku štetu, što je Šeks ocijenio klevetom, a nakon Burićeve izjave da mu je potrebno stacionarno liječenje, Šeks je pozvao stražu koja je HDSSB-ovca udaljila iz sabornice, javlja Hina.

Nakon što je zatražio i dobio stanku, Burić je sa saborske govornice napomenuo da je Ustavni sud nedavno Saboru uputio izvješće u kojem upozorava na povećani stupanj pravne nesigurnosti objektivnog pravnog poretka i nesigurnosti u ostvarenju prava i obveza građana Hrvatske.

Ustavni je sud, dodaje, utvrdio i povećanje pravne nedosljednosti zakonodavnog poretka te ozbiljno narušeno načelo vladavine prava kao najviše vrednote ustavnog poretka.

"U situaciji u kojoj se nalazimo, pred zatvaranjem najzahtjevnijeg poglavlja 23, Hrvatski sabor se mora očitovati o toj konstataciji Ustavnog suda", poručio je Burić.

Šeksa je optužio da je samoinicijativno i protivno proceduri numerirao pročišćene članke promjena Ustava, što je Ustavni sud, rekao je, utvrdio kao neovlašteno zadiranje u ustavni tekst koji je time ozbiljno narušen.

Naglasio je da je Ustavni sud saborskom Odboru za Ustav potom naložio da objavi posebni pročišćeni tekst Ustava te odluči o brisanju svih do sada pročišćenih tekstova.

Burić proziva Šeksa i da je odgovoran za to što se od 116 zakona koje je Sabor donio njih čak 103 poziva na pogrešne, pa čak i nepostojeće članke.

"Pozivam vas da date ostavku na sve dužnosti u Saboru, da se ispričate svim zastupnicima i cijeloj javnosti te nadoknadite materijalnu štetu koju ste izdavanjem knjižice o Ustavu nanijeli građanima", poručio je Šeksu.

Pozvao ga je da se povuče s hrvatske političke scene jer, kako je rekao, nanosi sve veću štetu ne samo sebi, nego i cijeloj javnosti.

Šeks je odbacio sve optužbe, ističući da je odluku o objavi pročišćenog teksta jednoglasno donio Odbor, a da je on samo priređivač tog teksta, te najavio da će Odbor sutra raspraviti pitanje razmimoilaženja s Ustavnim sudom.

"Kada idete meni imputirati osobno, onda bi trebali barem znati elementarne činjenice", poručio je Buriću, ističući da su, kao pročišćeni tekst, zadnje ustavne promjene objavljene kao i sve do sada (2000., 2001. i 2007.).

"Tu postoji razmimoilaženje između Ustavnog suda i Odbora za Ustav", naglasio je Šeks, naglasivši kako Odbor nije mijenjao sadržaj ustavnih odredbi, već da se radi o njihovoj numeraciji.

"Krajnje je neumjesno mene prozivati s ovim političkim kvalifikacijama, da dajem ostavku i da nanosim štetu. Neznanje ne opravdava, ali zato doza nečega što spada u krajnje neumjereno i neukusno to još manje opravdava", poručio je HDSSB-ovom zastupniku.

"Kada su zasluge u pitanju pripisujete ih sebi, a kada je odgovornost onda je ona kolektivna", uzvratio mu je Burić, dodavši da je i ovaj Šeksov potez u skladu s "njegovom poznatom sintagmom - locirati, identificirati, uhititi, transferirati".

"Dosta Vaših kleveta", poručio je Šeks Buriću, koju mu je odgovorio da mu "nije dosta ambulantno, već će mu trebati i stacionarno liječenje".

Nakon što mu je ranije izrekao opomenu s oduzimanjem riječi i zaprijetio da će ga, nastavi li s klevetama, udaljiti iz sabornice, Šeks je to i ostvario pozvavši saborsku stražu koja je za kratke stanke Burića izvela iz velike vijećnice.

Na Burićeve su optužbe reagirali i iz HDZ-ovih klupa, pa su Đurđica Sumrak i Sunčana Glavak pozvali na zaštitu od, kako su kazale, Burićevog verbalnog terora.

18.05.2011. 14:03:00
http://metro-portal.hr/buric-seksu-predlozio-stacionarno-lijecenje-seks-pozvao-strazu-i-izbacio-ga-iz-sabornice/58996/