Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2010. 07:15:50
UN

Bura zbog Izraela u Vijeću sigurnosti

Akcija izraelskih komandosa na turskom konvoju koja je završila sa 16 mrtvih podijelila svijet

UN vijeće sigurnosti
UN vijeće sigurnosti (Getty Images)

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je održalo hitnu sjednicu o napadu izraelskih komandosa na brodove s humanitarnom pomoći za Gazu, na kojoj su Palestinci, arapske zemlje i Turska tražili osudu i neovisnu istragu incidenta, dok se Izrael branio.

Nakon izjava svih 15 članica, te predstavnika palestinskih vlasti i Izraela, Vijeće je nastavilo zatvorene konzultacije na kojima se razmatra moguća akcija.

U ponedjeljak ujutro je pri upadu komandosa na šest brodova sa 600 pro-palestinskih aktivista i 10.000 tona humanitarne pomoći, koji su pokušali probili pomorsku blokadu Gaze, ubijeno 19 civila, a 36 osoba je ranjeno, uključujući i sedam izraelskih vojnika.

Palestinci i Arapi, koje su podržali drugi članovi Vijeća, pozvali su Izrael da ukine blokadu Gaze, oslobodi brodove i humanitarne aktiviste, te im omogući da isporuče humanitarnu pomoć.

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a Oscar Fernandez-Taranco u svom je izvješću 15-članom Vijeću ocijenio da do prolijevanja krvi ne bi došlo da je Izrael poslušao opetovane pozive da ukine "kontraproduktivnu i neprihvatljivu blokadu Gaze".

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu najoštrije je osudio napad, zatraživši da Izrael odgovara za zločin počinjen na turskom brodu koji je vodio flotilu.

"Izraelska akcija predstavlja teško kršenje međunarodnog prava. Najjednostavnijim riječima to je jednako banditizmu i piratstvu. To je ubojstvo koje je izvršila država, bez ikakva opravdanja", rekao je Davutoglu na sjednici Vijeća.

"Država koja slijedi ovaj put izgubila je legitimitet kao poštovana članica međunarodne zajednice", dodao je.

On je zatražio da Izrael odmah vrati brodove, tijela poginulih i sve aktiviste, te da naknadi štetu.

Davutoglu je pozvao Vijeće da usvoji predsjedničku izjavu koju je predložila Turska.

Nacrt teksta, koji je pribavila agencija AP, traži da Vijeće "najoštrije" osudi napad Izraela kao kršenje međunarodnog prava, izrazi duboko žaljenje zbog gubitka života i pozove glavnog tajnika Ban Ki-moona da se provede "neovisna međunarodna istraga kako bi se utvrdilo kako je došlo do krvoprolića, te da se osigura kažnjavanje odgovornih" i razmotri pitanje naknade.

Nacrt također poziva Izrael da ukine blokadu Gaze i odmah oslobodi brodove i civile koje drži.

Palestinski promatrač pri UN-u Rijad Mansur, nazvao je napad na nenaoružane civile na stranim brodovima u međunarodnim vodama "ratnim zločinom", te najavio dolazak novih flotila sve dok se ne prekine "nemoralna blokada i ne okončaju patnje" 1,5 milijuna Palestinaca u Gazi.

Francuski veleposlanik pri UN-u Gerard Araud također je pozvao na "neovisnu i vjerodostojnu" međunarodnu istragu, te na ukidanje blokade Gaze.

Zamjenik veleposlanika SAD-a Alejandro Wolff nije zatražio međunarodnu istragu, već "punu, vjerodostojnu i transparentnu istragu izraelske vlade".

Istodobno je naglasio da "za dopremu humanitarne pomoći Gazi postoje neprovokativni i nekonfrontirajući mehanizmi, ustanovljeni 2008., koji bi se trebali biti koristiti za dobrobit stanovništva u Gazi".

"Izravna doprema morskim putem nije odgovarajuća, nije odgovorna, ni učinkovita s obzirom na okolnosti", istakao je.

Wolff je dodao da je SAD i dalje jako zabrinut zbog patnji kroz koje prolaze civili koji žive u Gazi, zbog pogoršanja humanitarnog stanja i poštivanja ljudskih prava.

Zamjenik izraelskog veleposlanika pri UN-u Daniel Carmon zanijekao je da se radilo o "flotili s humanitarnom misijom", navodeći da su neki aktivisti imali "terorističku prošlost", a organizatori podržavaju radikalne islamske organizacije kao što je Hamas, koji kontrolira Gazu i odbija Izraelu priznati pravo na postojanje.

Carmon je branio zakonitost izraelske blokade i upada na brodove, koji su odbili pozive da pošalju teret preko Izraela, kao "preventivnu mjeru" kako bi se suzbio ilegalni pokušaj prekida blokade.

Rezultate intervencije komandosa nazvao je "tragičnim i nesretnim".

Veleposlanik Bosne i Hercegovine Ivan Barbalić na sjednici Vijeća oštro je osudio izraelski napad na nenaoružane civile u međunarodnim vodama kao "teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i UN-ove Konvencije o pravu mora".

On je pozvao na cjelovitu i hitnu istragu te istaknuo kako taj tragični događaj ističe potrebu da se hitno ukine zabrana dopreme humanitarne pomoći u Gazu.

Mark Lyall Grant, britanski veleposlanik pri UN-u, rekao je da Izrael treba okončati blokadu Gaze i poduzeti sve potrebno za punu istragu o incidentu. (hina/metro-portal)

01.06.2010. 07:15:50
http://metro-portal.hr/bura-zbog-izraela-u-vijecu-sigurnosti/41434/