Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2011. 19:52:00
SVI NA JEZERO

Bundek: Sajam "Proizvodi hrvatskog sela" od 15. do 17. travnja

Svi će izlagači donirati dio svojih proizvoda za Hrvatski Caritas

Bundek
Bundek (Tomislav Serdar/CROPIX)

Deseti, jubilarni sajam "Proizvodi hrvatskog sela" održat će se od 15. do 17. travnja na zagrebačkom Bundeku, a Zagrepčanima će tradicijske, seoske proizvode koje ne mogu kupiti u trgovinama u ovo vrijeme pred Uskrs ponuditi gotovo 400 izlagača iz cijele Hrvatske, najavio je danas na konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pokrovitelj sajma.

Također je istaknuo da će djeca na sajmu moći vidjeti hrvatske pasmine domaćih životinja te ih pozvao da dođu na Bundek i dobiju peticu iz biologije, a građane je pozvao da dođu na sajam, i po povoljnim cijenama kupe domaće proizvode. Ulaz na sajam je besplatan.

"To je najveći sajam te vrste", istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk. Rekao je da je taj sajam Grad Zagreb koštao oko 350.000 kuna i ujedno je poklon Grada posjetiteljima i izlagačima, jer kao što je posjetiteljima ulaz na sajam besplatan tako i izlagači imaju besplatan prodajni prostor. Istaknuo je da je ta promotivno-prodajna manifestacija i jedan od razloga opstanka proizvođača, jer kupci od njih tijekom cijele godine nabavljaju tradicijske proizvode.

Tuk je naglasio da na sajmu očekuju više od 10.000 posjetitelja. Rekao je da će se tim sajmom obogatiti i turistička ponuda grada Zagreba pa će svi koji ovaj vikend dođu na Bundek moći vidjeti "Hrvatsko selo u malom".

Svi će izlagači donirati dio svojih proizvoda za Hrvatski Caritas i gradonačelnik Bandić će sutra u 12 sati prilikom otvorenja sajma predati te proizvode Hrvatskom Caritasu kako bi se za Uskrs pomoglo najpotrebitijim obiteljima, rekao je Tuk.

Damir Kovačić iz tvrtke Agrarno savjetovanje, suorganizatora sajma rekao je da kada bi tih 400 izlagača pitali koja je za njih najvažnija antirecesijska mjera ove godine, vjeruje da bi veliki broj njih reklo da je to ovaj sajam.

Za male proizvođače tradicijskih proizvoda ta je manifestacija izuzetno važna, jer njihovi proizvodi nisu zanimljivi velikim trgovačkim lancima, jer imaju male serije visoko kvalitetne robe. Sajam im pomaže da dođu do tržišta, stvore svoje kupce i opstanu te ostanu živjeti u svojim selima, rekao je Kovačić.

Najavio je da će se u nedjelju održati "Bambino kup", gdje će se mladi uzgajivači teladi u narodnim nošnjama natjecati u različitim kategorijama, a ove godine održat će se i prva izložba "Drvo je prvo", akcija Hrvatske gospodarske komore (HGK), na kojoj će građani moći vidjeti i kupiti proizvode napravljene od hrvatske sirovine i koji su plod rada hrvatskih dizajnera. Na sajmu će nastupiti i brojna kulturno-umjetnička društva.

14.04.2011. 19:52:00
http://metro-portal.hr/bundek-sajam-proizvodi-hrvatskog-sela-od-15-do-17-travnja/57729/