Metro-portal.hr

objavljeno 31.07.2011. 14:49:35
DOMAČE

Bugari traže slavu u jogurtu

Bugari svake godine pojedu 135.000 tona jogurta koji dodaju u mnoga tipično bugarska jela

Bugari tvrde da su izmislili jogurt
Bugari tvrde da su izmislili jogurt (Shutterstock)

Gradić Tran u Balkanskom gorju, nadomak bugarsko-srbijanske granice, u srpnju slavi Dan jogurta, proizvoda kojim se posebno diči taj kraj gdje je rođen pronalazač bakterije što pretvara mlijeko u jogurt, prenosi Hina.

"Imam kvas koji mi je ostavila moja majka. Nikada ne zaboravim ostaviti žlicu jogurta za kvas za sutra", rekla je Evgenija Dimitrova, umirovljena učiteljica u selu Lomnici. Njezin izvorni recept za jogurt od kozjeg mlijeka s bosiljkom i timijanom odnio je nagradu u toj skupini.

"Mlijeko se prokuha da se ubiju štetne bakterije. Kada se prohladi, dodaje se žlica jogurta od prethodnog dana, posuda se zatvori i umota. Nakon tri sata, jogurt je gotov", tumači Stamen Cvetkov iz Trana čija je obitelj osvojila nagradu za ovčji sir.

Taj mliječni proizvod koji Bugari ljubomorno paze kao biser svoje nacionalne baštine, priprema se i u manastirima. Manastir u Jablenovu, na zapadu zemlje, poznat po svom jogurtu od kravljeg mlijeka, proizvodi 750 kg jogurta na tjedan.

Bugari svake godine pojedu 135.000 tona jogurta koji dodaju u mnoga tipično bugarska jela kao što je "tarator", hladna juha od krastavaca.

Turska pak smatra da je ona domovina jogurta i želi Bugarskoj oduzeti primat na tom polju.

Bugari i Turci suglasni su u jednom, jogurt je ljekovit, a to potvrđuju drevni spisi u kojima se navodi da je otomanski sultan Kanuni 1536. jogurtom uspio izliječiti francuskog kralja Francoisa I. od crijevnih tegoba.

31.07.2011. 14:49:35
http://metro-portal.hr/bugari-traze-slavu-u-jogurtu/61844/