Metro-portal.hr

objavljeno 21.01.2008. 21:47:06

Budućnost Srbije ovisi o Koštunici

Podrška srbijanskog premijera, koji je u prvom krugu stao uz Velimira Ilića, mogla bi biti odlučujuća pri izboru predsjednika
Podrška srbijanskog premijera, koji je u prvom krugu stao uz Velimira Ilića, mogla bi biti odlučujuća pri izboru predsjednika (afp)

Hoće li u drugom krugu srbijanskih predsjedničkih izbora, 3. veljače, pobijediti Šešeljev radikal Tomislav Nikolić ili demokrat Boris Tadić, ovisit će o tome kojega će od njih dvojice podržati koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) premijera Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića, smatraju srbijanski analitičari. Riječ je o oko 310 tisuća glasova (7,6 posto) koje je dobio Velimir Ilić, koji je u prvom krugu imao Koštuničinu potporu. Tu je još i 245 tisuća glasova socijalista Milutina Mrkonjića, 230 tisuća koje je dobio lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, te oko 89 tisuća glasova kandidata mađarske manjine Istvana Pasztora.

Hrvati za TadićaTomislav Nikolić u prvom je krugu osvojio najviše glasova u skoro svim dijelovima Srbije. Aktualni predsjednik Tadić pobijedio je Nikolića samo u Novom Sadu.
Šešeljev radikal dobio je najviše glasova i u Vojvodini, ali u mjestima u kojima žive Hrvati najveću potporu dobio je Boris Tadić.
- Sigurno je da će rezultat biti tješnji nego na prethodnim predsjedničkim izborima 2004. godine, kada je Tadić u drugom krugu pobijedio Nikolića sa 53,2 posto glasova - rekao je bivši predsjednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić. Međutim, analitičari ne žele prognozirati kome će otići glasovi. Politički analitičar i urednik časopisa ‘Nova srpska politička misao’ Đorđe Vukadinović smatra kako je Ilićevim biračima ‘srce bliže Nikoliću’, ali je moguće da će se ‘politički’ okrenuti Tadiću. Sociolog Milan Nikolić misli da će Koštunica i Ilić podržati Tadića, ali da treba vidjeti ‘što će Tadić ustupiti Koštunici za potporu u drugom krugu’ u vezi s Kosovom ili potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, za što se Tadić, za razliku od Koštunice, bezuvjetno zalaže. Sam premijer Koštunica još uvijek se nije izjasnio o tome koga će on i njegovi partneri podržati. 

Piše: mex/hina
21.01.2008. 21:47:06
http://metro-portal.hr/buducnost-srbije-ovisi-o-kostunici/1249/