Metro-portal.hr

objavljeno 24.10.2010. 20:00:00
SMRT SEKSA?

Budućnost ljudske seksualnosti: Djeca iz epruvete i pilule za užitak

Kako navode znanstvenici, ljudska seksualnost svest će se na dvije različite svrhe u sljedećih nekoliko godina: užitak i repordukciju

Moguće je da seks više neće biti potreban za reprodukciju
Moguće je da seks više neće biti potreban za reprodukciju (Shutterstock)

Ljudi će obavljati ove dvije funkcije uz pomoć medicine: djeca će nastajati iz epruvete, a pomoću posebnih pilula dolazit će se do užitka. Ako se to dogodi u budućnosti, koji je smisao obitelji? "Proces reprodukcije evoluirat će od prirodne odlike ljudske seksualnosti do nečega što će biti kvalificirano kao sloboda izbora. Bit će subjekt racionalnog djelovanja, kontrole i planiranja", objašnjava Pavel Tishchenko, viši znanstvenik pri odjelu za biotehnologiju Instituta za filozofiju Ruske akademije znanosti.

Znanstvenici vjeruju kako svjedočimo razvoju nove etape seksualne revolucije - tzv. dekonstrukcije seksualnosti. Separacija ljudske seksualnosti u dvije različite grane bit će potpomognuta biomedicinskim tehnologijama poput napredne kontracepcije, umjetne oplodnje pa čak i umjetne maternice, koja bi mogla postati realnost u bližoj budućnosti.

Kako bi objasnio svoj teoriju obitelji u budućnosti, Tishchenko je naveo priču od dvojici homoseksualaca iz SAD-a. Slijedeći svoje očinske instinkte, dvojica muškaraca potražili su donora jajašca i surogat majku. Kao rezultat, postali su očevi troje djece začete njihovom spermom. "Pojava umjetne oplodnje vodi do pojave čudnih identiteta. Dijete začeto ovom metodom može imati do 5-ero roditelja: donora jajšca, donora sperme, surogat majku i par neplodnih roditelja, koji su naručili i platili stvaranje djeteta. Zbog toga djeca mogu biti rođena i unutar istospolne obitelji", dodaje profesor. 

Danas neplodni parovi mogu imati djecu pomoću biomedicinske tehnologije. No ona također može biti alternativa onima koji prirodnu reprodukciju smatraju teretom. Na kraju, takva tehnologija donosi dobar profit komercijalnim klinikama, ali nitko ne garantira zdravlje umjetno začete djece. Što se seksualnog zadovoljstva tiče, lako je moguće da će buduće generacije preferirati jednostavno uzimanje specijalnih pilula koje će stimulirati centre za užitak u mozgu. Seksualna i reproduktivna revolucija mogla bi tako ustoličiti samoću kao univerzalni fenomen.

24.10.2010. 20:00:00
http://metro-portal.hr/buducnost-ljudske-seksualnosti-djeca-iz-epruvete-i-pilule-za-uzitak/50226/