Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2011. 22:35:00
AGONIJA BEZ PREMCA

Bubrežni kamenci - sprječavanje i liječenje

Ako su vam se pojavili kamenci ograničite uzimanje hrane kao što su jetrica, soja, srdele, čaj, kava, jagode, špinat, gazirani sokovi, koštuničavi proizvodi, pšenični kruh te čokolada

Bubreg
Bubreg (dream designs/FreeDigitalPhotos)

Ako ste ikad imali bubrežne kamence tada vrlo dobro poznajete bol i agoniju koje oni izazivaju. Nažalost, bubrežni kamenci često ne najavljuju svoj dolazak sve dok nisu dovoljno veliki da uzrokuju iritacije u urinarnom traktu. Portal Savjeti-hr nudi nekoliko smjernica kojih biste se trebali pridržavati kako biste spriječili ili ublažili djelovanje kamenca.

Kamenci, dakle, mogu ostati u bubregu ili se mogu spustiti u urinarni trakt. Manji kamenac može izaći iz tijela bez da uzrokuje veće probleme. Veći kamenac može zaglaviti u mokraćnoj cijevi ili mjehuru. Problematični kamenac može začepiti protok urina i izazvati jake bolove.

Liječnici pacijente s bubrežnim kamencima stavljaju na dijetu s hranom koja sadrži manje bjelančevina i proteina, hranom koja je bogata vlaknima, te savjetuju da se pije više tekućine. Ipak, najvažnije je piti dovoljno vode, šest do deset čaša dnevno.

Ograničite unos soli u organizam, izbjegavajte brzu hranu. Previše soli u hrani potiče stvaranje kalcija koji se koncentrira u urinu.

Ako su vam se pojavili kamenci ograničite uzimanje hrane kao što su jetrica, soja, srdele, čaj, kava, jagode, špinat, gazirani sokovi, koštuničavi proizvodi, pšenični kruh te čokolada. Uzimajte do 80 grama proteina dnevno.

Vaš liječnik vas može staviti na lijekove da bi pomoću njih promijenio kemiju urina te smanjio kalcij u njemu.

Postoji liječenje za veće kamence i zove se izvantjelesno razbijanje kamenaca ili ekstrakorporealna litotripsija šok valovima. Ukratko, to je zvučni val koji razbija velike kamence u male kristale.

Drugi način je uretroskopijom. Kirurg uvlači fleksibilnu žičicu u mokraćnu cijev prema mjehuru i bubrezima, hvata kamenac i odstranjuje ga. Isto tako, liječnik može koristiti tretman laserom i uništiti kamenac.

Čim osjetite bilo kakve bolove u bubrezima, obavezno posjetite liječnika.

12.04.2011. 22:35:00
http://metro-portal.hr/bubrezni-kamenci-sprjecavanje-i-lijecenje/57655/