Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2009. 11:10:33
ROCKANJE DO BOLA

Bubnjar Metallice ima oštećen sluh

Lars Ulrich bubnja već 35 godina bez ikakve zaštite pa je pojava slušnih problema bila samo pitanje vremena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Bendovi poput Metallice poznati su osim po kvalitetnoj glazbi i po njenoj glasnoći. Buka koja je sastavni dio svakog njihovog koncerta stajala je bubnjara Larsa Ulricha sluha.

„Sviram glasnu rock glazbu već 35 godina, a nikad nisam koristio nikakvu zaštitu", rekao je Ulrich. Kako prenosi CNN, još od samog početka karijere buka je nešto što ga je konstantno pratilo. „To je stalna zvonjava u ušima. Nikako da nestane, da ode", kaže Ulrich. No, tu zvonjavu ne izaziva stvaran zvuk; Ulrich pati od tinitusa, stanja u kojem se čuje zvuk bez odgovarajućeg vanjskog podražaja. Zvuk se može očitovati kao zujanje, šum ili zvonjava.

„To je fantomska zvučna senzacija kao što one koji nemaju ud taj ud boli", kaže Richard Salvi, ekspert za tinitus sa Sveučilišta Buffalo u New Yorku.

Inače tinitus nije bolest nego simptom raznih poremećaja poput upala uha infekcija i sl., a može predstavljati i nuspojavu određenih lijekova. Samo u SAD preko 50 milijuna ljudi pati od njega. Tinitus može biti stalan ili povremen. Ulrich je pokušao pojasniti svoje nevolje: „Zaspao bih s uključenim televizorom, pa bih se usred noći probudio da ga ugasim. Jedini problem bio je što TV zapravo nije bio uključen."

29.12.2009. 11:10:33
http://metro-portal.hr/bubnjar-metallice-ima-ostecen-sluh/29555/