Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2012. 22:34:00
ZAR JE TO MOJE DIJETE

Bube su u glavi, proći će i to...

Najteži i najveći izazov u životu jednog roditelja jest odgojiti dijete, posebno kad uđe u pubertet

Što sa svojim tinejdžerom
Što sa svojim tinejdžerom (Arhiva)

Kad se samo sjetimo svojih tinejdžerskih godina - pitamo se kako su naši roditelji uopće preživjeli te dane - naše ispade, divljanje hormona i tvrdoglave stavove. U to vrijeme smo mislili da su naši roditelji neznalice, da ne znaju tko smo i što želimo od života te da nas uopće ne razumiju. Prisjećajući se toga, nekadašnji tinejdžeri, a danas roditelji shvaćaju da ih čeka težak posao. I svi će odreda priznati da im je odgoj djeteta vjerojatno najteži zadatak, ali i najveći izazov u cijelom životu. To se posebno odnosi na vrijeme kad djeca postanu tinejdžeri.

Većina roditelja sa strahom iščekuje ulazak djeteta u pubertet. Bilo bi puno lakše odgajati tinejdžere kad bi postojale upute kako to činiti. Ali i tada bi to bilo teško, jer nijedno dijete nije isto, pa bi i roditeljske primjedbe, upute i savjeti morali biti prilagođeni različitim tipovima djece. Svi roditelji žele najbolje svojoj djeci, ali njihova prečesta zapitkivanja, zahtjevi, promjene raspoloženja ili ipak tvrdoglavost rezultiraju uglavnom preprikom, koja doprinosi udaljavanju. To nipošto ne znači da tako i treba biti. Pokušajte ih, umjesto da im stalno držite predavanja što bi i kako trebali činiti, saslušati bez ispravljanja i nametanja svog mišljenja kao najboljeg.

Nagle promjene raspoloženja

Kad sam imao trinaest godina, moj je otac bio takva neznalica da sam ga jedva podnosio. Kad sam navršio dvadeset, ugodno me iznenadilo koliko je on za tih sedam godina napredovao!Mark Twain

Tinejdžeri su poznati po naglim promjenama raspoloženja, po nekomunikativnosti, zatvaranju i povlačenju u sebe. Ako nekim čudom ipak uspijete probiti taj njihov štit i oni vam se povjere, nemojte to u nekoj drugoj situaciji, kada uđete u raspravu oko nečega, iskorištavati protiv njih, jer vam se nakon toga više nikad neće povjeriti. U situacijama kad nešto traže od vas - bilo da im nešto kupite ili dopustite da učine nešto dotad nedopustivo, nemojte brzopleto davati obećanja kojih se možda nećete moći držati. Jer, onog trenutka kad prekršite dano obećanje u njihovim se očima stvara slika o vama kao osobi koja nije od riječi i nije dosljedna.

Svi tinejdžeri prolaze kroz razdoblja u kojima osjećaju potrebu za većom pažnjom osoba koje ih okružuju, a kad im to ne uspije, osjećaju se odbačeno. Odmah izjavljuju da ih nitko ne razumije i da su u potpunosti neshvaćeni. U tim situacijama potrebno ih je saslušati i dati im savjet, ali vrlo oprezno, bez pretjeranih ponavljanja i opširnosti. Manje riječi počesto ostavlja jači dojam.

Ignoriranje roditelja

Ako su jako ljuti i odbijaju komunikaciju, nemojte inzistirati na razgovoru. Odgodite ga za kasnije. Možda katkad imate dojam da vas ne slušaju, no oni to ipak rade. Iako naši tinejdžeri nikad ne bi priznali da još uvijek možemo utjecati na njih, zapamtite, većini su roditelji još uvijek uzor.

Uzdignite se iznad mišljenja da ste uvijek u pravu i da vaša riječ mora biti zadnja, i tako stvorite ‘klimu’ pozitivne uzajamne komunikacije. Teško je prihvatiti činjenicu da je svrha tinejdžerskih godina odvajanje od roditelja i definiranje osobnosti. To je vrijeme kad počinju razvijati vlastiti ukus i mišljenje, kada traže da ih se tretira kao ravnopravne. Zaista je teško naći pravi model odgoja u tom njihovom razvoju individualnosti.

S druge strane, roditeljska je dužnost postaviti neka pravila i standarde ponašanja, a da ih u isto vrijeme ne ograničavaju u osobnom razvoju. Kad pomislite da ste stvorili otvoren i iskren odnos pun povjerenja, ne budite naivni - svi tinejdžeri imaju tajne.

Tajnovitost

Naš zadatak je pobrinuti se za to da te tajne nisu opasne kako za njih, tako i za druge. To ne znači da morate prekopavati po njihovim stvarima. Kao što primjećujete, odgoj tinejdžera vrlo je zahtjevan i nezahvalan posao, jer možda nikada nećete vidjeti rezultate uloženog vremena i truda. Svejedno, pokušajte dati sve od sebe jer vašim tinejdžerima treba vaša pomoć.

01.09.2012. 22:34:00
http://metro-portal.hr/bube-su-u-glavi-proci-ce-i-to/4473/