Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2008. 06:07:43

Bruxelles: Nasilje na prosvjedima

Europska komisija savjetovala spaljivanje brodova!?

Na ulicama Bruxellesa palile su se baklje i prevrtali auti
Na ulicama Bruxellesa palile su se baklje i prevrtali auti (AFP)

Prosvjedi nekoliko stotina europskih ribara protiv povećanja cijena goriva jučer su u sjedištu europske četvrti u Bruxellesu prerasli u nekoliko nasilnih izgreda, a policija je privela više osoba.

Male skupine prosvjednika čupale su kamene kocke s pločnika i njima porazbijali stakla i prozore na nekoliko zgrada. Dva automobila su prevrnuta, a policija je koristila vodene topove kako bi rastjerala nasilne skupine. Tri stanice podzemne željeznice u europskoj četvrti u Bruxellesu su zatvorene, a policija je postavila prepreke s bodljikovom žicom na prilazima zgradama Europske komisije i Vijeća EU.

Ribari pristigli iz Francuske, Italije, Španjolske i Portugala mirno su prosvjedovali cijelo prije podne, a izgredi su počeli u rano popodne.

Bez odustajanjaNakon žestokih trosatnih sukoba s briselskom policijom, europski ribari ne odustaju i najavljuju nove prosvjede u Luxembourgu. 

Prosvjednici tvrde da je policija blokirala još nekoliko stotina njihovih kolega u drugim dijelovima Bruxellesa.

Predstavnici Europske komisije nakratko su primili izaslanstvo ribara. Glasnogovornica povjerenika za ribarstvo izjavila je novinarima da Komisija nema brzopoteznog rješenja za probleme ribara.

- Nema brzih rješenja. Mi se zauzimamo za restrukturiranje ribarskog sektora jer je cilj Komisije imati održivo europsko ribarstvo, a za to nema kratkoročnih rješenja -  rekla je glasnogovornica Nathalie Charbonneau.

Predstavnik ribara Didier Aune  bio je ogorčen reakcijom Europske komisije koja im nije ponudila konkretan prijedlog ublažavanja krize izazvane poskupljenjem goriva.

- Savjetovali su nas da spalimo brodove, da sve zapalimo ako želimo. To je potpora koju smo dobili od Europske komisije - izjavio je Aune nakon sastanka s predstavnicima Komisije.

Za Komisiju je neprihvatljivo subvencioniranje cijene goriva za ribarske brodove. Ribari traže da cijena po litri goriva ne bude viša od 40 centi, a sadašnja cijena je oko 80 centi. (HINA/METRO) 

05.06.2008. 06:07:43
http://metro-portal.hr/bruxelles-nasilje-na-prosvjedima/8178/