Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2016. 08:01:00
NAVIJANJE

Bruxelles drži palčeve Hillary

Pri pomisli da bi Trump mogao pobijediti na izborima u SAD-u, mnogima u Europi se diže kosa na glavi. Od Hillary Clinton se pak očekuje nastavak utabanih transatlantskih staza

Hillary je poželjan partner za EU
Hillary je poželjan partner za EU (Arhiva)

Jedina zgrada u Europi koja nosi Trumpovo ime se nalazi u dijelu Istanbula koji zemljopisno pripada Starom kontinentu. Ali dva nebodera od 2015. godine u turskoj metropoli više baš nisu omiljena. Otkako se republikanski kandidat za predsjednika SAD zalaže protiv useljavanja muslimana u SAD, turski političari nastoje da se Trumpovo ime ukloni s njih.

Trumpov koncern je, osim toga, još i vlasnik jednog terena za golf u Škotskoj. Ovo su do sada jedine dodirne točke Donalda Trumpa s Europom. Teren za golf u blizini Aberdeena, za koji Trump zbog njegovog pitoresknog smještaja kaže da ga je "stvorio sam Bog", mještanima i škotskoj vladi je stvorio mnogo problema. Najavljene svote novca nisu nikada investirane, dok je broj radnih mjesta ostao ispod očekivanog. Međutim, to ga nije priječilo da prilikom posjete Škotskoj u lipnju ove godine kaže da je "Škotsku osvojio i uvjerio". Isto to će, rekao je tada, činiti i kao predsjednički kandidat u SAD-u.

I u dobru i u zlu

David McAllister, njemački zastupnik škotskih korijena u Europskom parlamentu kaže da je Donald Trump za Europu "velika nepoznanica": "O njemu ne znamo mnogo. Ne znamo puno o njegovoj vanjskoj politici jer o tome ne govori puno. Međutim, kada malo krene u detalje, onda to zvuči zastrašujuće." McAllister je predsjednik grupe u parlamentu koja se brine za odnose sa SAD-om. "Naravno da u Europi bolje poznajemo Hillary Clinton. Ona vjeruje u jake transatlantske odnose. Zajedno s njom možemo postići mnogo toga", kaže McAllister. Mnogi političari u Europi su se osobno susretali s Clinton dok je bila ministrica vanjskih poslova. Od nje se očekuje kontinuitet.

Predsjednici SAD-a, i iz redova demokrata i republikanaca, uvijek su se zaklinjali u NATO kao važan faktor sigurnosti. No, Donald Trump je sada doveo u pitanje i sjevernoatlantski savez. On će ga nastaviti samo ako Njemačka bude plaćala za svoju sigurnost. David McAllister pokušava svoja očekivanja formulirati diplomatski: "EU i SAD imaju vrlo tijesne i jake veze. Moramo se koncentrisati na to da te veze i dalje jačamo, bez obzira kakav bio rezultat izbora. Moramo biti spremni i za dobra i loša vremena".

Trump neće biti papa

Ipak, u Bruxellesu ima i Trumpovih simpatizera, prije svega u redovima desnih populista. Britanski zastupnik Nigel Farage čak nastupa i na Trumpovim predizbornim skupovima. Farage je bio i uspješni pionir u borbi za Brexit jer želi neovisnu Veliku Britaniju. Trumpove seksističke ispade i mačizam Farage smatra oprostivim grijesima: "To barem pokazuje da je iskren. On je takav kakav je. A ne kandidira se za papu nego za predsjednika SAD-a. On je čovjek od krvi i mesa. A svaki čovjek ima svoje mane, koje su nam kod Trumpa sada svima poznate", izjavio je Farage u intervjuu za američku televiziju Fox. Za Hillary Clinton se, pak, tvrdi Farage, ne zna točno koje tajne još uvijek krije. Donald Trump hvali izlazak Velike Britanije iz EU. On smatra da je EU besportreban i da je Njemačka leglo terora i nasilja.

Oštra i prljava predizborna kampanja u SAD-u, bez činjenica i konkretnih tema, kod ministara koji su na dužnosti već dugi niz godina, izazivaju neuobičajene reakcije. Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble je tako nakon jednog sastankasa svojim kolegama iz EU-a rekao da je gledao drugi televizijski duel između Clinton i Trumpa. U tom televizijskom sučeljavanju je Trump zaprijetio Hillary da će je dati uhititi čim dođe na predsjedničku dužnost. Schäuble je to komentirao riječima: "Ako će to biti načelo prema kojemu ćemo donositi političke odluke, onda neka nam Bog pomogne kada je riječ o demokraciji i vladavini prava."

Previše površnosti

I njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je Trumpa u za njega potpuno neuobičajeno nediplomatskom tonu nazvao "propovjednikom mržnje". Steinmeier republikance koji smatraju da je cijeli sustav u SAD-u prevarantski stavlja u isti koš s desnim i lijevim populistima u Europi.

David McAllister dosta pozorno prati predizbornu kampanju u SAD-u. Televizijske debate je putem televizije gledao uživio i cijelo vrijeme se čudio i pitao o čemu kandidati u stvari govore. O aferama, e-mailovima, krilaticama? Uza sve probeme o kojima bi trebao govoriti: Siriji, Iraku, Afganistanu, Ukrajini i Rusiji.

Kod konkretnih pitanja, kao što je trgovinski sporazum, stručnjak za SAD McAllister više vjeruje bivšoj ministrici vanjskih poslova, iako demokrati tradicionalno više naginju protekcionizmu: "Ako pogledate izjave Hillary Clinton i Donalda Trumpa, onda vidite da transpacifički trgovinski sporazum za njih ima daleko veću ulogu od transatlantskog trgovinskog ugovora. Ali od prve predsjednice u Bijeloj kući se na ovom području sigurno može očekivati više."

Institucije EU-a još uvijek nisu iznijele službene stavove o predizbornoj kampanji u SAD-u koja se vodi na vrlo niskom nivou, ali se iza zatvorenih vrata osjeća doza olakšanja zbog pada popularnosti republikanskog kandidata. Malo je oni koji mogu zamisliti da će Trump biti novi predsjednik SAD-a. Jedan europski diplomat kaže da je Trump "lud", a da Hillary "nije savršena, ali je predvidiva".

Piše: Bernd Riegert/DW
03.11.2016. 08:01:00
http://metro-portal.hr/bruxelles-drzi-palceve-hillary/101133/