Metro-portal.hr

objavljeno 24.09.2009. 16:07:42
MAX ART FEST 2009.

Bruce Lee iz Mostara u Zagreb

Podzemna garaža na Kvaternikovom trgu na četiri dana izbacuje aute i ugošćuje umjetnike/ce

Prošle godine više od pet tisuća ljudi posjetilo je MAX ART FEST i živjelo s njim puna tri dana i noći. Prošlogodišnja tema Revolucija na čekanju prethodila je ideji ovogodišnjeg festivala - Manifest zaborava.

Ove godine u terminu 8.-11. listopada u podzemnoj garaži na Kvatriću, MAX ART FEST ponovno ugošćuje umjetnike i umjetnice s energijom aktivizma i pobune te im pruža priliku za preispitivanje vlastitog opstanka i procesa sjećanja i zaborava.

Prema broju prijavljenih radova i interesu domaćih i inozemnih umjetnika, onih iz izvaneuropskih zemalja (Japan, SAD, Meksiko, Vijetnam) i onih iz regije (Srbija, Bosna i Hercegovina), zasigurno nam predstoji zanimljivo petodnevno putovanje u prostranstva radikalne umjetničke prakse.

Zbog izvanrednog odaziva na ovogodišnji MAX ART FEST i raznolikosti odabranih radova, program je podijeljen u nekoliko kategorija:

1. MAX ART FEST 2009. ugostit će na tri dana i tri noći revolucionarno raspoložene studente Zagrebačkog sveučilišta s njihovom akcijom BLOKADA ZABORAVA. Studentska blokada fakulteta, koja je ovog proljeća potresla Hrvatsku, privremeno će se preseliti u garažu na Kvatriću, gdje će biti umjetnički artikulirana, ali i dalje radikalna u svojim zahtjevima!

2. Spomenik Bruce Leeja, čuvena mostarska političko-umjetnička atrakcija koja je izazvala uzbunu u cijeloj regiji, dočekivat će posjetitelje festivala na Kvaternikovom trgu! U akciji SRUŠENI BRUCE LEE će spomenik, koji je u Mostaru uklonjen iz javnog prostora, u Zagrebu provocirati na promišljanje nasilja nad umjetnošću.

3. Problematiziranje okupacije naših prostora i umova kroz prizmu suvremenih hrvatskih fotografa: Darije Petković, Mio Vesović, Petar Dabac, Mario Kučera, Ivan Posavec.

4. Internacionalni suvremeni umjetnici tematiziraju poziciju zaborava i novih energija u svojim zemljama: velika internacionalna zvijezda Eduardo Sarabia (SAD/Meksiko); najpropulzivniji azijski umjetnici mlađe generacije: Takayuki Yamamoto, Kyoko Ebata i Yu Kuwabara (Japan), te Cam Hoang Duong (Vijetnam); suočavanje s regionalnim traumama koje postaju svjetske: Boban Stojanović i Adam Puškar / Žene u crnom (Srbija), Dženan Šehić (Bosna i Hercegovina), Spartak Dulić (Vojvodina, Srbija).

5. POSLIJE VENECIJE - radovi hrvatskih predstavnika na bijenalu u Veneciji 2009.: Matko Vekić, Nikola Koydl, Zoltan Novak.

6. Performansi, video-radovi, izložbe i intervencije u prostoru suvremenih hrvatskih umjetnika - na temu MANIFEST ZABORAVA: Ivan Kožarić, Boris Ljubičić, Predrag Dubravčić (HR/USA), Marijan Crtalić, Ivan Fijolić, Željko Badurina,  KADELE grupa - Hodočašće/Eutanazija (Stadion Maksimir, Garaža Kvatrić), Sebastijan Dračić, Josip Tirić, Dino Zrnec, Ivica Malčić, Petra Ladović, Ana-Marija Paček i Sanja Tarandek (intervencija u prostoru garaže Kvatrić, „Bez naziva"), Božena Končić Badurina, Robert Šimrak, Lara Ritoša Roberts (video-performans „Osnove fiskulturne vježbe"), Ksenija Kordić, Fedor Kritovac, Rosana Ratkovčić, Božidar Katić (intervencija u javnom prostoru parka na Keršovanijevom trgu, „Crvena zona"), Saša Martinović Kunović, Božo Glumac, Josip Svetić i Ivan Midžić (performans-akcija u parku Maksimir i u garaži Kvatrić, „Još pilari nisu propali").

7. Izbor najboljih filmova s festivala BERLIN TRANSMEDIALE 2009.

8. ZABORAV CRVENOG? - rad Slavena Sumića, posljednjeg živog sudionika legendarne akcije Crveni Peristil, koja provocira i 40 godina kasnije.

9. RETROSPEKTIVA ZAGREB PRIDEA: izložba transparenata koji su obilježili dosadašnje „parade ponosa" u Zagrebu.

10. Tijekom festivala će u prostoru podzemne garaže Kvatrić biti organiziran i atraktivan dodatni program: interaktivne ratne igre u prostoru, glazbeni performans Beat Bustersa („Beatbusting singerica"), a studentska blokada imat će poseban program koji će trajati cijele dane i noći te uključivati dnevni boravak i spavaću sobu, predavanja, radionice, rock koncerte i performanse.

24.09.2009. 16:07:42
http://metro-portal.hr/bruce-lee-iz-mostara-u-zagreb/22809/