Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2010. 23:20:00
KOBNI POSJET

Bronislaw Komorowski putuje u Katin da dovrši 'misiju' pokojnog Kaczynskog

Zrakoplov poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog srušio se 10. travnja u Rusiji, pokraj Smolenska, dok je s izaslanstvom putovao na proslavu obljetnice u Katin

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Obnašatelj dužnosti poljskog predsjednika Bronislaw Komorowski planira u nedjelju poći u Katin kako bi "dovršio posjet" presjednika Lecha Kaczynskog čiji se zrakoplov srušio 10. travnja.

"Naše izaslanstvo planira onamo poći sutra (u nedjelju) i dovršiti kobni posjet Lecha Kaczynskog", rekao je Komorowski, a prenijela je agencija Itar-Tass.

Komorowski koji u Moskvi sudjeluje na obilježavanju obljetnice pobjede saveznika nad nacistima, sastao se u subotu s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom koji mu je obećao da će nastaviti objavljivanje dokumenata o pokolju u Katinu.

"Po mom izravnom nalogu, rad na kaznenom predmetu N159 (o Katinu) nastavit će se, pa i što se tiče skidanja oznake tajnosti s dokumenata", rekao je Medvedev. Medvedev je Komorowskom predao 67 svezaka dokumenata o tom pitanju.

"Zločin u Katinu i laž o Katinu bili su kamen spoticanja u našim odnosima. Istina o Katinu može biti čvrst temelj za razvitak naših veza", istaknuo je pak Komorowski. Oko 22.000 poljskih časnika pobila je Staljinova politička policija NKVD u Katinskoj šumi (na zapadu Rusije), ali i u Harkovu (Ukrajina) i u Mednom (Rusija) na početku Drugog svjetskog rata.

Zrakoplov poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog srušio se 10. travnja u Rusiji, pokraj Smolenska, dok je s izaslanstvom putovao na proslavu obljetnice u Katin. Svih 96 putnika i članova posade, među kojima je bio velik broj poljskih visokih dužnosnika, poginuli su u toj nesreći. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 23:20:00
http://metro-portal.hr/bronislaw-komorowski-putuje-u-katin-da-dovrsi-misiju-pokojnog-kaczynskog/39575/