Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2013. 20:01:00
DIJETE

Brokula dijeta je novi hit

Želite li za deset dana izgubiti osam kilograma? Autori ove dijete tvrde da je to moguće

Brokula je novi hit
Brokula je novi hit (Arhiva)

Brokula dijeta najnoviji je hit, jer ova biljka sadrži dvostruko više vitamina A i C od naranče, a uz to je prepuna vlakana, folne kiseline, magnezija, kalcija, mangana, željeza, cinka, kalija i selena. Uz to, brokula je povrće koje ima najveću koncentraciju antikancerogenih tvari.

Da bi stvar bila još bolja, jedna šalica brokule ima samo 44 kalorije, vjerovali ili ne. Stoga ne čudi da su osmislili dijetu baziranu upravo na brokuli, koja bi vam trebala pomoći da u samo deset dana skinete čak osam kilograma. 

Naravno, kako ne bi dehidrirali trebate piti barem dvije litre vode dnevno, uz to možete piti i nezašećerni čaj, a kavu najviše dva puta dnevno. Ključno je izdržati prvih šest dana, a ukoliko vas krene, maksimalne ćete rezultate postići ako ostanete na dijeti još četiri dana, no to je maksimum.

Uz brokulu su na meniju riba, piletina, nemasna govedina, raženi kruh, maslinovo ulje, rajčica, paprika i nemasni jogurt ili mlijeko. Soli možete koristiti u vrlo ograničenim količinama, a za međuobroke izaberite voće. 

Evo kako su to zamislili nutricionisti

Prvi i drugi dan: 

Doručak: 200 g brokule, 50 g raženog kruha, šalica nemasnog mlijeka ili jogurta 

Ručak: 250 ml nemasne pileće juhe, 150 g piletine, 150 gr kuhane brokule 

Večera: 250 g brokule posute s češnjakom i malo maslinovog ulja, dvije mrkve (mogu biti sirove ili kuhane na pari)

Treći i četvrti dan: 

Doručak: 200 g brokule i jedna paprika - sirovo ili pirjano na maslinovom ulju s češnjakom 

Ručak: 100 g tune ili kuhane piletine, 150 g brokule - kuhane na pari ili pirjano na luku i maslinovom ulju, dvije srednje velike rajčice

Večera: isto kao i doručak 

Peti i šesti dan: 

Doručak: 100 g nemasne šunke (po mogućnosti pileće ili pureće), 100 g brokule, sirove ili kuhane na pari, 1 nemasni jogurt 

Ručak: 200 g brokule, sirove ili kuhane na pari, 100 g nemasnog kravljeg sira, 1 šnita raženog kruha

Večera: 150 g nemasne govedine (može i junetine ili teletine), kuhane ili pečene bez masnoće, 150 g brokule, sirove ili kuhane na pari.

U slučaju da se odlučite za desetodnevnu dijetu, ponovite prva četiri dana. Na ovaj ćete način postići odličnu detoksikaciju tijela, što naročito vrijedi za pušače koji će pročistiti tijelo od nikotina i svih ostalih toksina koje sadrže cigarete.

Ovaj kratkotrajni plan ishrane ima mnogo više pozitivnih strana i ovo je stvarno odlična dijeta za detoksikaciju, koja se posebno preporučuje pušačima za čišćenje organizma od nikotina i ostalih toksina iz cigareta. Brokoli je odličan izvor folne kiseline koja je važna za zdravlje žena.

20.05.2013. 20:01:00
http://metro-portal.hr/brokula-dijeta-je-novi-hit/78233/