Metro-portal.hr

objavljeno 30.11.2011. 17:16:00
DOBRE VIJESTI

Broj oboljelih od HIV-a u Hrvatskoj u padu

Unatoč uspješnim zdravstvenim pokazateljima, zaražene osobe i dalje se susreću s diskriminacijom u društvu

aids sida hiv

Broj novozaraženih HIV-om u našoj zemlji stagnira, dok je smrtnost u laganom padu, istaknuli su stručnjaci povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, prenosi Hina. Sve u svemu, broj oboljelih u našoj zemlji vrlo je nizak, posebice u usporedbi s nekim zemljama svijeta.

Po podacima iz registra za AIDS, danas u Hrvatskoj živi 700 zaraženih osoba, među kojima i devetero djece. Svake godine prosječno se otkrije više od 50 zaraženih, ili 12 na milijun stanovnika, što Hrvatsku svrstava među zemlje niskog rizika, rekla je na konferenciji za novinare Tatjana Nemeth-Blažić iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

U proteklih 25 godina registrirana je 921 osoba s HIV-om, a u njih 345 razvio se AIDS. Umrlo je 177 oboljelih.

Među zaraženima 85 posto je muškaraca, a većina je zaražena homoseksualnim odnosnom.

Hrvatskim bolesnicima od 29 antivirusnih lijekova dostupno je njih 16, stoga stručnjaci smatraju da bi se stanje trebalo poboljšati budući da postoje kombinacije lijekova koje mogu znatno poboljšati tijek bolesti i smanjuju nuspojave.

Antivirusne lijekove trenutačno primaju 522 osobe, a terapija je uspješna u 85 posto bolesnika. Stručnjaci pritom ističu kako je upravo pravodobna terapija omogućila da zaraženi mogu doživjeti normalnu starost, pa tako danas u Hrvatskoj živi 55 osoba zaraženih HIV-om starijih od 60 godina.

Unatoč tim uspješnim zdravstvenim pokazateljima, zaražene osobe i dalje se susreću s diskriminacijom u društvu, čemu je posvećena i današnja konferencija "Hrvatska na putu prema nula promila diskriminacije" koju je organizirala Tematska skupina UN-a za HIV/AIDS u Hrvatskoj.

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Luisa Vinton rekla je kako je danas globalni trend smanjenje širenja AIDS-a budući da je HIV-om zaraženo 34 milijuna ljudi, a umrlo je je njih 1,8 milijuna.

30.11.2011. 17:16:00
http://metro-portal.hr/broj-oboljelih-od-hiv-a-u-hrvatskoj-u-padu/65961/