Metro-portal.hr

objavljeno 14.10.2009. 17:42:16
Nema napretka

Broj neuhranjenih najveći u 40 godina

Zbog gospodarske krize u svijetu je 1,02 milijarde neuhranjenih ili šestina stanovništva i to je najviše u zadnja četiri desetljeća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Broj gladnih prvi put je od 1970. nadmašio milijardu, što je posljedica svjetske gospodarske krize, objavila je UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) uoči 16. listopada koji se obilježava kao Svjetski dan hrane.

"Nijedna nacija nije pošteđena, ali kao i uvijek najsiromašnije zemlje i narodi plaćaju najveći danak", rekao je generalni direktor FAO-a Abou Diouf.

Najveći dio neuhranjenih, 642 milijuna, živi u Aziji i na Pacifiku, zatim u subsaharskoj Africi 265 milijuna, Latinskoj Americi i Karibima 53 milijuna te na Bliskom istoku i sjevernoj Africi 42 milijuna. U razvijenim zemljama gladuje 15 milijuna ljudi.

Čak i prije gospodarske krize broj gladnih rastao je polako, ali stalno u zadnjih deset godina, stoji u izvješću koje prenosi agencija dpa.

UN ističe da uopće nema napretka prema ostvarenju milenijskog cilja da se broj neuhranjenih prepolovi do 2015., kako bi se smanjio na oko 420 milijuna ljudi. "Napredak je bio dobar" 80-ih i u početku 90-ih kad se smanjivao broj kronično gladnih, uglavnom zbog ulaganja u poljoprivredu nakon globalne krize hrane ranih 70-ih. Međutim, od 1995. do 1997. te 2004. do 2006. ulaganja su se znatno smanjila i broj gladnih porastao je posvuda osim u Latinskoj Americi i na Karibima.

Diuof zbog toga poziva na mobilizaciju s najviše razine, a stručnjaci, primjerice američki ekonomist Jeffrey Sachs, preporučuju "utrostručenje ulaganja u poljoprivredu". Izlaz je u velikom ulaganju u mala obiteljska gospodarstva u Africi kako bi prestala proizvoditi za vlastite potrebe i počela stvarati viškove za prodaju, prenosi agencija AFP.

Nevladine udruge traže da se prekine politika liberalizacije tržišta po svaku cijenu, koja izaziva nestabilnost cijena namirnica. Zahtijevaju golema ulaganja u poljoprivedu Juga novcem sa Sjevera. (Hina/Metro-portal)

14.10.2009. 17:42:16
http://metro-portal.hr/broj-neuhranjenih-najveci-u-40-godina/24268/