Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2009. 20:08:07

Broj mrtvih od svinjske gripe u Meksiku narastao na 42

Stigli su nalazi pretraga koji potvrđuju još smrtnih slučajeva.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Broj Meksikanaca koji su umrli od nove gripe skočio je na 42, objavio je meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova u srijedu dok se njegova zemlja nakon petodnevna zastoja polako vraća u normalu.

Dosad se smatralo da je u Meksiku od virusa H1N1 umrlo 29 osoba, ali Cordova je novinarima rekao da su stigli nalazi pretraga koji potvrđuju još slučaja, većinom u ljudi koji su umrli prije nekoliko tjedana.

Vlada drži da je u Meksiku epidemija jenjala, ali bolest se globalno širi. U Sjedinjenim Državama ovaj je tjedan umrla jedna žena u Teksasu i ondje je nova gripa odnijela ukupno dvije žrtve.

U srijedu ujutro promet u Mexico Cityju bio je živ jer su vlasti ukinule odluku o zatvaranju trgovina i lokala donesenu radi sprečavanja širenja zaraze.

Zdravstvene vlasti kažu da je u Meksiku od nove gripe umrlo možda i 176 ljudi, ali da se točan broj žrtava možda nikad neće znati.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je u 22 zemlje diljem svijeta virusom H1N1 inficirano 1516 ljudi. (hina/metro-portal)

06.05.2009. 20:08:07
http://metro-portal.hr/broj-mrtvih-od-svinjske-gripe-u-meksiku-narastao-na-42/17417/