Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2009. 06:22:58
Guenter Verheugen:

Broj krivotvorenih lijekova u EU drastično raste

Tijekom carinske kontrole EU je u samo dva mjeseca zaplijenila 34 milijuna lažnih tableta

(Getty Images)

Raširenost krivotvorenih lijekova u Europskoj uniji nadilazi i najcrnje slutnje Komisije koja je "iznimno zabrinuta", rekao je europski povjerenik za industriju Guenter Verheugen za njemački dnevnik Die Welt u ponedjeljak.

"Broj krivotvorenih lijekova koji završavaju kod pacijenata u Europi u stalnom je porastu. Europska komisija je iznimno zabrinuta", kazao je Verheugen.

"U samo dva mjeseca Europska unija je zaplijenila 34 milijuna lažnih tableta tijekom carinske kontrole koja je u tu svrhu provedena u svim zemljama članicama Unije. To je premašilo i najcrnje slutnje", dodao je.

Riječ je ponajprije o antibioticima, lijekovima protiv raka, malarije i kolesterola, analgeticima i lažnoj Viagri, napomenuo je potpredsjednik Komisije.

Velik broj lijekova zaplijenjenih u 2008. dolazio je iz Indije, po izvješću EU-a objavljenom u srpnju.

Verheugen je rekao kako očekuje da će se EU u 2010. dogovoriti o mjerama borbe protiv ove pošasti koja se, po njegovu mišljenju, mora promatrati kao zločin koji treba "najoštrije kažnjavati".

"Svako krivotvorenje lijekova je pokušaj ubojstva. Čak i ako lijek sadrži nedjelotvorne tvari, on može uzrokovati smrt jer pacijent misli da uzima dobar lijek", upozorio je Verheugen. (hina/metro-portal)

07.12.2009. 06:22:58
http://metro-portal.hr/broj-krivotvorenih-lijekova-u-eu-drasticno-raste/28026/