Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2010. 18:00:37
UNHCR:

Broj izbjeglica se u 2009. smanjio za tek 250 tisuća

U godinu dana se inače oko milijun izbjeglica vraća svojim domovima, ali krizna žarišta u svijetu razlog su prošlogodišnjim malim brojkama

izbjeglice UNHCR
izbjeglice UNHCR (Getty Images)

Ujedinjeni narodi priopćili su da se svojim domovima tijekom 2009. godine vratilo najmanje izbjeglica u posljednja dva desetljeća. Naime, ove se godine od 15 milijuna prognanih ljudi diljem svijeta svojim domovima vratilo tek njih 250 tisuća.

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres rekao je kako su sukobi u Afganistanu, Somaliji i Demokratskoj Republici Kongu nagnali mnoge izbjeglice iz tih zemalja da ostanu tamo gdje su.

>> Povećan broj zahtjeva za azil u zapadnim zemljama

I krize koje su izgledale kao da se smiruju, poput Iraka i južnog Sudana, pokazale su se neočekivano otpornima prošle godine, što je moguće povratnike odvratilo od tog nauma, stoji u Guterresovoj izjavi, priloženoj izvješću UNHCR-a.

"Većina izbjeglica u svijetu živi u izbjeglištvu već pet ili više godina, a njihov će se broj neizbježno povećavati ako će se domovima vraćati manje izbjeglica", dodao je.

UNHCR tvrdi kako se u normalnim okolnostima domovima u jednoj godini obično vraća oko milijun izbjeglica. (hina/metro-portal)

15.06.2010. 18:00:37
http://metro-portal.hr/broj-izbjeglica-se-u-2009-smanjio-za-tek-250-tisuca/42670/