Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2008. 23:52:15

Brod ‘Und Adriyatik’ isplovio prema Trstu

Tegljenje turskog broda pratilo se elektronskim putem

Und Adriyatik se zapalio 6. veljače, a požar na brodu ugašen je tek nakon četiri dana
Und Adriyatik se zapalio 6. veljače, a požar na brodu ugašen je tek nakon četiri dana (Goran Šebelić/CROPIX)

PULA • Turski teretni brod ‘Und Adriyatik’, u pratnji dva talijanska tegljača ‘Spica’ i  ‘Angelina C’, te dva hrvatska JPS-a ‘David Prvi’ i ‘Beli Kamik’, krenuo  je jučer oko 13 sati iz pulskog akvatorija put Trsta gdje se njegov dolazak očekuje danas poslijepodne.

Plovidbu teglja elektronskim putem prate Nacionalna središnjica traganja i spašavanja na moru iz Rijeke i pulska Lučka kapetanija. Lučka kapetanija prethodno je dala odobrenje za isplovljavanje turskog broda u teglju, nakon što su ispunjeni sigurnosni i ekološki  uvjeti koje je zatražilo norveško klasifikacijsko društvo Det Norske Veritas.

Nespremnost RH- Predsjednik Vijeća ‘Eko-Kvarnera’ Vjeran Piršić poslao je jučer u ime te udruge otvoreno pismo predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu jer smatra da je nužno otvoriti javnu raspravu o havariji turskog broda ‘Und Adriyatik’, pokraj istarske obale, radi bolje zaštite Jadrana.
- Piršić tvrdi kako Hrvatska nije bila spremna za tu nesreću, što se, kako navodi, pokazalo u manjku opreme, nedovoljnoj uvježbanosti vatrogasaca za gašenje požara na otvorenome moru i neobjašnjivom kašnjenju u angažiranju potrebnih sredstava na mjestu havarije.
Norvežani su na zahtjev brodovlasnika u petak obavili detaljan pregled broda. Nizozemska tvrtka Smit Salvage, koju je brodovlasnik angažirao za glavnog spašavatelja turskog broda, u subotu je zatražila od pulske Lučke kapetanije isplovljavanje broda u teglju.
Na izlasku iz teritorijalnih voda turski brod je pratio brod Lučke kapetanije.

Tako je jedanaest dana od izbijanja požara na turskom brodu ‘Und  Adriyatik’ sretno okončana ova pomorska drama, budući da je 193 metarski brod nakon izbijanja požara postao jedna od najvećih ekoloških  prijetnji na sjevernom Jadranu.

Pomorski stručnjaci ovu nesreću smatraju nezapamćenom u novijoj  jadranskoj pomorskoj povijesti, svjesni do kakve je ekološke katastrofe mogla dovesti havarija turskog broda.


Piše: Piše: Branka Žužić/EPEHA
17.02.2008. 23:52:15
http://metro-portal.hr/brod-und-adriyatik-isplovio-prema-trstu/3084/