Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2019. 09:45:00
PROBLEMI

Broadcom na udaru Europske komisije

Komisija je u lipnju pokrenula istragu protiv američke tvrtke, tvrdeći da raspolaže informacijama koje pokazuju da je Broadcom obavezao velike klijente da kupuju samo ili gotovo samo njegove proizvode

Broadcom narušava ravnopravno tržišno natjecanje?
Broadcom narušava ravnopravno tržišno natjecanje? (Arhiva)

Europska komisija zatražila je u srijedu od američkog proizvođača čipova Broadcoma da prekine praksu kojom narušava ravnopravno tržišno natjecanje jer bi se mogao suočiti s visokom novčanom kaznom.

Komisija je u lipnju pokrenula istragu protiv američke tvrtke, tvrdeći da raspolaže informacijama koje pokazuju da je Broadcom obavezao velike klijente da kupuju samo ili gotovo samo njegove proizvode.

Preliminarna je istraga pokazala da Komisija ima osnove za poduzimanje privremenih mjera "kako bi se spriječila ozbiljna i nepopravljiva šteta po tržištno natjecanje".

Stoga je Bruxelles poručio Broadcomu da odmah prekine s prokazanom praksom koja krši ravnopravno tržišno natjecanje.

Kompanija i dalje ima "pravo na iznošenje protuargumenata" i može se žaliti na to mišljenje europskom sudu, rekla je u Bruxellesu povjerenica Margrethe Vestager. Dodaje ipak kako i površna analiza pokazuje da Broadcom po svim raspoloživim informacijama zloupotrebljava dominantnu poziciju na tržištu.

Broadcom je najveći proizvođač i dobavljač integriranih čipsetova za umrežene komunikacijske uređaje, poput televizora i modema, podsjećaju u Komisiji.

Ukoliko Broadcom u roku od 30 dana ne ispuni postavljeni mu zahtjev, riskira novčanu kaznu u visini 10 posto globalnih godišnjih prihoda ako Komisija u konačnom mišljenju utvrdi da je prekršio europske zakone o zaštiti tržišne utakmice.

19.10.2019. 09:45:00
http://metro-portal.hr/broadcom-na-udaru-europske-komisije/121386/