Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2011. 12:18:19
ODGOVOR NA ODLUKU AUSTRALIJE

British American Tobacco prijeti snižavanjem cijena cigareta

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača cigareta, British American Tobacco, zaprijetio je u Australiji da će jako sniziti cijene cigareta

Fotografija vijesti

Prošlog mjeseca australska je vlada predstavila nacrt zakona protiv pušenja, najstroži na svijetu, kojim bi se uklonio logo tvrtki s kutija cigareta i one pakirale u jednoobrazne kutije maslinasto zelene boje s porukom o opasnostima pušenja po zdravlje.

Tvrtka BAT pokrenula je medijsku kampanju protiv toga zakona za koji ističe da "ne donosi nikakvo jamstvo uspjeha". Šef BAT-a u Autraliji David Crow rekao je da će poznati proizvođači duhana biti prisiljeni srezati cijene jer će "bezimene cigarete i nasjeckani duhan", koje sada koštaju 30 australskih centa (1,65 kuna) po kutiji, biti jednako privlačne kao i cigarete priznatih kompanija.

Naglasio je da će jeftine cigarete u konačnici potaknuti više ljudi i mlade na pušenje. "Ta će mjera donijeti suprotni učinak i potaknuti ljude na pušenje, što je apsurdno sa stajališta vlade", rekao je za Melbourne Herald Sun.

U priopćenju je David Crowe poručio da vlada uopće nije sigurna hoće li novi zakon smanjiti konzumaciju duhana. Po podacima vlade, svake godine 15.000 Australaca umire od posljedica uživanja duhana, što stoji 31,5 milijardi australskih dolara (174 milijarde kuna), uz socijalne troškove i gubitke u proizvodnji.

17.05.2011. 12:18:19
http://metro-portal.hr/british-american-tobacco-prijeti-snizavanjem-cijena-cigareta/58946/