Metro-portal.hr

objavljeno 19.08.2013. 17:01:00
FRKA

Britanski ratni brodovi stigli na Gibraltar

Britanski ratni brodovi stigli su u ponedjeljak do Gibraltara na redovnu vježbu, usred prijepora Londona i Madrida oko prava na ribarenje

Ratni brodovi pred Gibraltarom
Ratni brodovi pred Gibraltarom (Screenshot YouTube)

Iako su i španjolske i britanske i gibraltarske vlasti objavile da je dolazak brodova isplaniran mnogo prije nego što je buknuo postojeći spor, neki ga u španjolskoj javnosti smatraju provokacijom.

U ponedjeljak prijepodne britanska fregata Westminster u pratnji dvaju manjih britanskih brodova pristala je u gibraltarskoj luci.

Najnoviji spor, koji je odnose Španjolske i Britanije spustio na najnižu razinu zadnjih desetljeća, potaknut je krajem srpnja pošto je Gibraltar, bez prethodne najave, spustio na dno zaljeva betonske blokove kako bi stvorio umjetni greben koji će zaustaviti prolaz španjolskim ribarima.

Obrazloženje vlasti bilo je da žele obnoviti podmorski život u svojim vodama. Španjolska se usprotivila tvrdeći da su blokovi položeni bez 'potrebna dopuštenja' u 'španjolskim vodama' i da krše španjolske zakone o zaštiti okoliša i štete njezinoj ribarskoj industriji. Madrid je odgovorio uvođenjem strožih graničnih kontrola na prijelazu između Gibraltara i Španjolske, što je rezultiralo višesatnim čekanjima na granici na visokim ljetnim temperaturama.

U razgovoru za njemački list Sueddeutsche Zeitung u ponedjeljak gibraltarski premijer Fabian Picardo optužio je španjolsku vladu da umjetno stvara konflikt kako bi preusmjerila pozornost s korupcijskih afera vladajuće Narodne stranke. Picardo tvrdi da je umjetni greben bilo potrebno napraviti kako bi se podmorski život oporavio od pretjeranog izlova.

Vlada u Madridu najavila je ranije da kao protumjeru razmatra i uvođenje naknade od 50 eura za prelazak granice i zatvaranje španjolskog zračnog prostora za zrakoplove na letu za Gibraltar, a zaprijetila je i da će spor iznijeti pred Vijeće sigurnosti UN-a.

Službeni London je s druge strane zatražio da Europska komisija hitno pošalje promatrače na granicu kako bi se utvrdilo jesu li kontrole u skladu s pravilima EU-a.

Gibraltar, površine manje od šest četvornih kilometara, vapnenačka je stijena na ulazu u Sredozemlje. S najvećom visinom od 430 metara iznad mora, Gibraltar je britanski prekomorski posjed, iako Španjolska, s kojom graniči, također polaže pravo na teritorij. Ljudi koji ondje žive, njih 30 tisuća, britanski su državljani, ali imaju svoju samoupravu na čelu s predsjednikom autonomne vlade. Tamošnje stanovništvo dvaput je na referendumu gotovo jednoglasno odbacilo povratak Španjolskoj. Gibraltar upravlja svim svojim poslovima, uključujući i poreznu politiku, osim vanjskih poslova i obrane, što je u nadležnosti britanske vlade. 


19.08.2013. 17:01:00
http://metro-portal.hr/britanski-ratni-brodovi-stigli-na-gibraltar/79951/