Metro-portal.hr

objavljeno 29.07.2010. 12:21:55
ZBUNJENI

Britanski premijer David Cameron je preiskren?

David Cameron unio je zbrku u britanske medije zbog izjava da je Gaza zatvorenički logor ili da je Pakistan promovirao izvoz terora

David Cameron
David Cameron (Getty Images)

Britanski premijer David Cameron otvoreno je govorio što mu je bilo na umu tijekom posjeta Turskoj i Indiji pa su mediji počeli postavljati pitanja događa li se to zbog njegova neiskustva ili se radi o novom pristupu diplomaciji.

Prvo je izazvao ljutnju u Izraelu izjavivši za posjeta Turskoj da je Gaza "zatvorenički logor", a potom je uvrijedio službeni Islamabad kada je pred indijskom publikom u Bangaloreu izjavio da je Pakistan "promovirao izvoz terora".

U Ankari je također rekao da su protivnici turskog članstva u Europskoj uniji "protekcionisti, polarizirani i opterećeni predrasudama", s čime se vjerojatno ne bi složili Pariz i Berlin koji se protive turskom članstvu, piše Reuters.

>> Cameron članovima vlade zabranio korištenje mobitela

"Mislim da je važno otvoreno govoriti o tim stvarima prijateljskim zemljama", rekao je Cameron u intervjuu za britanske medije u četvrtak. "Porezni obveznici me ne plaćaju da ljudima po svijetu govorim ono što žele čuti. Iskren sam bio prije, bit ću i ubuduće", rekao je.

Cameron (43) je najmlađi britanski premijer u gotovo dva stoljeća, a na dužnosti je od svibnja.

Njegove riječi o Pakistanu izazvale su oduševljenje u indijskim medijima, ali pakistanski diplomatski predstavnik u Britaniji nema isti osjećaj.

"Njegova je izjava u potpunoj suprotnosti sa stanjem na terenu. Bilateralni posjet Indiji namijenjen jačanju trgovačkih veza mogao bi proći i bez narušavanja izgleda za postizanje mira u regiji", napisao je Wajid Shamsul u kolumni u britanskom Guardianu.

Izraelski veleposlanik u Britaniji, Ron Prosor, također nije bio impresioniran onime što je Cameron rekao u Turskoj. "Ljudi u Gazi su zatočenici terorističke organizacije Hamasa", rekao je u kratkom komentaru.

Ministar vanjskih poslova William Hague našao se u četvrtak također pod "paljbom" novinarskih pitanja o tome bi li premijer Cameron mogao pažljivije birati riječi. "Premijer govori istinu i mi svi stojimo iza njega", odgovorio je. (hina/metro-portal)

29.07.2010. 12:21:55
http://metro-portal.hr/britanski-premijer-david-cameron-je-preiskren/45330/