Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2012. 17:48:00
PACKE

Britanski parlament protiv Murdocha

Rupert Murdoch je zatvarao oči i pravio se da ne vidi ono što se događa u njegovim tvrtkama i publikacijama

Parlamentarno povjerenstvo raspalilo po Murdochu
Parlamentarno povjerenstvo raspalilo po Murdochu (Arhiva)

Medijski magnat Rupert Murdoch je namjerno zatvarao oči u aferi telefonskog prisluškivanja koje je provodio jedan od tabloida njegove grupe, i nije sposoban voditi jednu veliku međunarodnu kompaniju, ocijenilo je britansko parlamentarno povjerenstvo zaduženo za istragu cijele afere.

"Rupert Murdoch je zatvarao oči i pravio se da ne vidi ono što se događa u njegovim tvrtkama i publikacijama", ocijenilo je povjerenstvo nakon devet mjeseci istrage o skandalu prisluškivanja po nalogu Murdochova bivšeg tabloida News of the World, zatvorenog u srpnju 2011. nakon što je otkriveno da su njegovi novinari prisluškivali telefonske razgovore javnih osoba i žrtava ubojstava.

"Zaključujemo da Murdoch nije podoban voditi veliku međunarodnu tvrtku", navelo je povjerenstvo u konačnom izvješću na 121 stranici.

"News Of the World i News International su prevarili povjerenstvo u vezi prirode i obima istraga koje su vodili o telefonskim prisluškivanjima", ocijenilo je povjerenstvo.

Povjerenstvo medija od 11 zastupnika je vodilo istrage i saslušanja paralelno s drugim istragama, koje je vodila policija i jedno neovisno povjerenstvo.

Zaključeno je da nije vjerodostojna teza da Murdoch nije znao što se događa u News od the World, jer 81-godišnji magnat ima dobro pamćenje.

News Corp. je u utorak istaknuo da "pomno" proučava izvješće britanskog parlamentarnog povjerenstva o ponašanju svog šefa Murdocha u aferi telefonskih prisluškivanja i obećao da će na njega brzo odgovoriti.

U prvoj reakciji američke skupine, News Corp. je ponovio isprike zbog prisluškivanja koje je vodio tabloid News of the World.

01.05.2012. 17:48:00
http://metro-portal.hr/britanski-parlament-protiv-murdocha/70570/