Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2018. 18:01:00
OPA!

Gdje su muškarci najtradicionalniji?

Žene koje su sudjelovale u istraživanju smatraju da im Velika Britanija pruža bolje prilike za život od ostalih europskih zemalja

Stvarno nevjerojatno!
Stvarno nevjerojatno! (Pexels)

Nedavna studija istražila je kakva očekivanja heteroseksualni parovi imaju o „ulogama i dužnostima" spolova. Otkrilo se da britanski muškarci imaju malo tradicionalniji pogled na veze, dok europski muškarci imaju malo slobodnije ideje.

Studija je provedena na sveučilištu u Manchesteru, a intervjuirana su 32 heteroseksualna para, od kojih ih je 17 vjenčano, a 12 zajedno odgajaju djecu.

Unatoč tome što je broj sudionika bio malo, pruža nam zanimljiv uvod u razmišljanja individualaca iz različitih dijelova našeg kontinenta.

„Parovi koji su odrastali u istoj kulturi obično dijele jednake poglede na veze, dok oni koji potječu iz različitih kulturoloških pozadina obično moraju stvoriti vlastiti jezik za uspješnu komunikaciju i održavanje veze uspješnom", govori dr. Benedicte Brahic, voditeljica istraživanja.

Žene koje su sudjelovale u istraživanju smatraju da im Velika Britanija pruža bolje prilike za život od ostalih europskih zemalja. Jedna od njih, iz Italije, britanske muškarce smatra nezavisnijima od talijanskih, tvrdeći da Britanci sami znaju kuhati i oprati rublje, što nije bio slučaj s njezinim bivšim partnerima u Italiji.

Britanke koje su u vezi s partnerima iz nekog drugog dijela Europe isto se bune protiv spolnih stereotipa. Jedna od ispitanih priznaje da je imala partnera koji je želio da postane „malo pasivnija i ženstvenija".

S druge strane, britanski muškarci tvrde da su, za razliku od muškaraca u ostalim dijelovima Europe, konzervativniji po pitanju uloga muških i ženskih osoba u vezi.

„Ovime previše genelariziram, ali reći ću da u Velikoj Britaniji postoje određene uloge i očekivanja koja se očekuju od oba partnera u vezi", tvrdi jedan od ispitanih Britanaca, koji je u vezi sa ženom iz drugog dijela Europe. „Kod nje ta pravila ne vrijede."

Jedan od sudionika iz Belgije kojemu je stalna partnerica Britanka, te britanske podijeljene „uloge i dužnosti" smatra čudnima i nepravednima prema ženama.

Piše: Andrea Holi
11.05.2018. 18:01:00
http://metro-portal.hr/britanski-muskarci-imaju-tradiocionalniji-pogled-na-uloge-spolova-u-vezi-od-ostatka-europljana/112041/