Metro-portal.hr

objavljeno 08.08.2011. 17:56:00
LONDON CALLING

Britanska vlada tvrdi da su kriminalci potaknuli nerede

Londonski gradonačelnik Boris Johnson kazao je kako se nada da će grad "imati fantastične Olimpijske igre bez obzira na ono što se dogodilo protekle noći"

Zapaljeni autobus u Tottenhamu
Zapaljeni autobus u Tottenhamu (Twitter)

Dužnosnici britanske vlade u ponedjeljak su ocijenili da su prosvjednici koji su protekla dva dana pljačkali trgovine, sukobljavali se s policijom i podmetali požare u sjevernom Londonu obični kriminalci i poručili su da nasilje neće utjecati na pripreme za Olimpijske igre koje se održavaju sljedeće godine u Londonu.

Policija je tijekom protekla dva dana uhitila više od 160 osoba širom Londona koje su sudjelovale u nasilju koje je izbilo u multietničkoj siromašnoj četvrti Tottenham samo nekoliko kilometara od Olimpijskog parka koji će sljedeće godine primiti milijune posjetitelja.

"To je bespotrebno nasilje i pljačka, ništa više i ništa manje. Potpuno je neprihvatljivo", kazao je zamjenik premijera Nick Clegg govoreći o neredima kakvi već godinama nisu zabilježeni u britanskoj prijestolnici.

Londonski gradonačelnik Boris Johnson kazao je kako se nada da će grad "imati fantastične Olimpijske igre bez obzira na ono što se dogodilo protekle noći".

Ministrica unutarnjih poslova Theresa May skratila je svoj godišnji odmor i vratila se u London kako bi se poslijepodne sastala s policijskim dužnosnicima.

U nemirima u noći na ponedjeljak ozlijeđeno je devet policajaca a materijalna je šteta manja nego noć prije.

Do nasilja je izbilo u trenutku kad se Britanija suočava s ekonomskom stagnacijom i sve dubljim rezovima proračunskih izdataka te rastom poreza radi smanjenja proračunskog deficita koji je premašio 10 posto BDP-a.

Dok su britanski političari brzo uprli prstom u sitne kriminalnce kao odgovorne za nasilje, stanovnici pogođene četvrti uzroke pronalaze u bijesu izazvanom visokom nezaposlenošću i smanjenim socijalnim pravima u kombinaciji s odbojnošću prema policiji.

Policija odbija kritike da nije dobro procijenila stanje ili da je presporo reagirala tvrdeći da je prvi korak bio osigurati uvjete za rad vatrogasaca i da je u svom postupanju dobro utvrdila prioritete.

Nasilje je izbilo u subotu nakon bdijenja za 29-godišnjaka kojeg je dva dana prije toga usmrtila policija u pokušaju da ga uhiti u Tottenhamu. Policija je izvijestila da je na poprištu toga događaja pronađeno ilegalno oružje i da je jedan metak pogodio policijski prijenosni radio uređaj. Neki mediji izvještavaju da je metak po prvim nalazima ipak policijski.

U subotu su nasilje i pljačka bili ograničeni na sjeverni dio Londona dok se u nedjelju pljačka prelila na ostale dijelove grada, a oko 50 mladih počelo je uništavati trgovine i u glavnoj trgovačkoj ulici u središtu Londona - Oxfordskoj ulici.

Stanovnici prenose da su nakon subotnjeg nasilja dijelovi Tottenhama izgledali kao nakon bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Kuće i trgovine uništene su u požarima a i blagajna nogometnog kluba Tottenham Hotspur je oštećena.

U toj četvrti veliki je broj nezaposlenih i prati ga povijest etničkih tenzija te odbojnosti posebno među tamnoputim stanovništvom prema policijskim metodama uključujući pretresanje ljudi na ulicama.

"Živim ovdje već više od 20 godina i policija se uvijek s predrasudama ponaša prema Turcima i crncima", kaže jedan stanovnik podrijetlom iz Turske koji se nije želio predstaviti.

Četvrt je 1985. bila poprištem jedne od najpoznatijih pobuna kad je jedan policajac ubijen nakon što je jedan od stanovnika izgubio život tijekom policijske racije.

Lokalni član parlamenta kaže da neki od krivaca za nasilje i nisu iz ove četvrti nego su preko društvenih mreža organizirali dolazak i nasilje.

08.08.2011. 17:56:00
http://metro-portal.hr/britanska-vlada-tvrdi-da-su-kriminalci-potaknuli-nerede/62095/