Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2010. 12:35:00
ZELENI POTICAJ

Britanska vlada će subvencionirati kupnju električnih vozila s 5000 funta

Subvencije od siječnja mogu dobiti svi oni koji žele kupiti modele Mitsubishi iMiEV, Mercedes-Benzov pametni Fortwo ED, ili Peugeotov iON

Električni automobil
Električni automobil (Getty Images)

Britanska je vlada lansirala paket državnih potpora namijenjenih poticanju kupnje ekoloških automobila vodećih svjetskih proizvođača, među kojima su Mercedes-Benz i Toyota, priopćeno je u srijedu iz vladinih izvora. Britanski ministar za transport Philip Hammond kazao je da će se subvencije u visini do 5.000 funti (5.900 eura) odnositi na devet različitih modela automobila, te da će vlada povećati broj postaja za njihovo punjenje.

Industrija je tu najavu pozdravila, upozorivši ipak da bi moglo proći duže vrijeme prije nego što ta shema postane popularna, s obzirom na cijenu električnih automobila od preko 30.000 funti, što je u nekim slučajevima više nego što stoje benzinski i dizel modeli. "Vladina inicijativa potpore cjenovno prihvatljivih vozila i povećanja broja lokalnih postaja za punjenje znači da se nalazimo na pragu uzbudljive zelene revolucije", kazao je Hammond. "Godina 2011. mogla bi biti upamćena kao godina početka rasta popularnosti električnog automobila".

Subvencije od siječnja mogu dobiti svi oni koji žele kupiti modele Mitsubishi iMiEV, Mercedes-Benzov pametni Fortwo ED, ili Peugeotov iON. U shemu će biti uključeni i automobili Citroen CZero, Nissan Leaf, te Tata Vista EV, koji će iduće godine biti lansirani na tržište, a od početka 2012., britanski će vozači moći dobiti popust i na Toyotino vozilo Prius Plug-in, Vauxhallovu Amperu, te Chevroletov Volt. (hina/metro-portal)

15.12.2010. 12:35:00
http://metro-portal.hr/britanska-vlada-namjerava-subvencionirati-kupnju-elektricnih-vozila/52734/