Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2013. 16:12:30
ČEKAJU PRINCEZU?

Britanska kraljica mijenja pravila nasljeđivanja

Kći Kate i Williama imat će jednaka prava na prijestolje kakva bi imala da je muško

Fotografija vijesti
Britanska kraljica Elizabeta II. objavila je u četvrtak da će, ako princ William i njegova trudna supruga Kate budu dobili djevojčicu, ona službeno nositi titulu princeze, mijenjajući tako pravilo uvedeno prije stotinu godina.

Prema odluci kralja Georgea V. iz prosinca 1917., samo najstariji sin Williama i Kate, koja bi trebala roditi sredinom godine, mogao bi se zvati princom, dok bi djevojčica nosila titulu "lady" i ne bi je se oslovljavalo s "kraljevska visosti".

No, kraljica je izdala tzv. "Letters Patent", jedan oblik kraljevske objave, koji mijenja to pravilo na način da se sva djeca Williama, čiji je otac princ prijestolonasljednik Charles, trebaju tretirati na isti način.

Promjena se očekivala nakon što se Velika Britanija i još 15 država članica Commonwealtha usuglasilo oko promjene pravila nasljeđivanja tako da muški nasljednici više nemaju prednost kod prava na prijestolje.

Letter patent omogućuje kralju ili kraljici da izvede zamjene ili odluči o nečijoj tituli i službenom statusu bez odobrenja parlamenta.

To je pravo kraljica iskoristila dodjeljujući titulu vojvode od Cambridgea Williamu kada se oženio s Kate u travnju 2011.

11.01.2013. 16:12:30
http://metro-portal.hr/britanska-kraljica-mijenja-pravila-nasljedjivanja/75916/