Metro-portal.hr

objavljeno 26.03.2011. 19:30:00
VLADA GUBI POTPORU

Britanija: Prosvjedi protiv vladinih mjera štednje i sukobi s policijom

Deseci tisuća Britanaca koji se protive vladinim mjerama štednje izašli su na londonske ulice, a dio njih se sukobio s policijom i razbijao izloge po središtu grada

Fotografija vijesti

Maskirane skupine odjevene u crno bacale su baklje i dimne bombe te provalile u podružnicu banke HSBC u središtu grada, te razbile izlog na McDonald'su, prenosi Hina. Sindikalni vođe ocijenili su da se na prosvjedima pojavilo 250.000 ljudi gnjevnih zbog oštrih rezanja javne potrošnje, rasta nezaposlenosti i mirovinske reforme.

Brendan Barber, glavni tajnik krovne sindikalne organizacije TUC, rekao je kako očekuje da prosvjedi budu najbrojniji od 2003. kad se na prosvjedima protiv planirane intervencije u Iraku okupilo milijun ljudi. "Mislim da će to biti veoma velik događaj i da će poslati snažnu poruku vladi da gubi potporu javnosti", rekao je početkom tjedna.

Policija je strahovala da bi tinjajuće nezadovoljstvo moglo voditi u ponavljanje nasilja viđena u prosincu prošle godine kad su studentski prosvjedi protiv rasta sveučilišnih školarina pretvorili u nerede kakve glavni grad desetljećima nije vidio. U subotu je na prosvjedima uz sindikalne redare i 4500 policajaca.

Konzervativna vladajuća koalicija inzistira na programu smanjivanja dugova koji će do 2015. eliminirati proračunski deficit koji je u ovome trenutku deset posto BDP-a, i tako sačuvati britanski kreditni rejting AAA. Sindikati i oporbeni laburisti kažu da te mjere idu prebrzo i predaleko te da uz nezaposlenost najvišu od 1994. u sirotinju pretvara pretvaraju milijune Britanaca.

 

26.03.2011. 19:30:00
http://metro-portal.hr/britanija-prosvjedi-protiv-vladinih-mjera-stednje-i-sukobi-s-policijom/56997/