Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2009. 20:37:03
IZRAEL PRIJETI

Britanija ne može raditi na mirovnom procesu ako želi suditi našim političarima

Još jednom je prikazano kako svaki poziv na odgovornost izraelskih dužnosnika zbog napada na Gazu završava novim primjerima starog licemjerja

(Getty Images)

Izrael je u utorak upozorio da Velika Britanija neće moći odigrati "aktivnu ulogu u mirovnom procesu" na Bliskom istoku ako London ne poduzme mjere da spriječi britansko pravosuđe u krivičnom gonjenju visokih izraelskih dužnosnika.

Upozorenje je izdalo izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pošto je posjet Londonu bivše ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni otkazan zbog prijetnji od krivičnog gonjenja.

Livni, sadašnja šefica oporbe, donijela je tu odluku nakon što je obaviještena da je protiv nje britanski sud izdao uhidbeni nalog nakon žalbe zbog njezine uloge tijekom izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze prije godinu dana.

"Izrael odbacuje cinični sudski postupak britanskog suda protiv Tzipi Livni na inicijativu ekstremnih elemenata", istaknulo je ministarstvo u priopćenju.

"Ako izraelski čelnici ne mogu posjećivati Veliku Britaniju normalno, to će predstavljati realnu prepreku želji Londona da odigra aktivnu ulogu u mirovnom procesu na Bliskom istoku", upozorilo je ministarstvo.

Mediji navode da su uhićenje od britanskog suda zatražili palestinski aktivisti zbog uloge Livni u izraelskoj ofenzivi na Pojas Gaze.

Tijekom ofenzive na Hamasove položaje koja je trajala tri tjedna, izraelski premijer bio je Ehud Olmert, ministar obrane Ehud Barak, a Livni ministrica vanjskih poslova. Livni, Olmerta i Baraka smatraju najodgovornijima za rat u kojemu je, kako navode palestinske organizacije za obranu ljudskih prava, poginulo 1.400 Palestinaca, među kojima najviše civila. (hina/metro-portal)

15.12.2009. 20:37:03
http://metro-portal.hr/britanija-ne-moze-raditi-na-mirovnom-procesu-ako-zeli-suditi-nasim-politicarima/28648/