Metro-portal.hr

objavljeno 09.09.2011. 10:46:00
NO HABLA INGLES?

Britanci zabrinuti zbog medicinskih sestara koje ne znaju engleski

Zbog vrlo strogih zakona EU, Britancima je zabranjeno da testiraju medicinske sestre i liječnike iz drugih europskih zemalja na poznavanje jezika ili njihove kliničke vještine

Natašte? Molim? Što to znači?
Natašte? Molim? Što to znači? (Daily Mail)

Britanski su pacijenti sve zabrinutiji zbog medicinskog osoblja koje ne razumije engleski, što direktno utječe i na kvalitetu njihovog liječenja, upozorio je jedan od vodećih britanskih liječnika.

Lord Winston rekao je kako ga posebno brine osoblje iz Rumunjske i Bugarske čije su komunikacijske vještine limitirane čak i kada pričaju na vlastitom jeziku.

Zbog vrlo strogih zakona EU, Britancima je zabranjeno da testiraju medicinske sestre i liječnike iz drugih europskih zemalja na poznavanje jezika ili njihove kliničke vještine. EU smatra kako bi takvi testovi ograničavali slobodno kretanje radne snage.

Lorda Winstona podržala je i udruga britanskih liječnika koja tvrdi kako nije u redu da njihovi liječnici rade s pojedincima koji uopće ne znaju jezik, a da je posebno opasno da pacijente liječe ljudi koji ne znaju ni osnovne medicinske termine, poput „natašte" i sličnih, koji se u tom poslu svakodnevno koriste.

Isto tako, Lord Winston tvrdi da medicinske sestre iz istočne Europe jednostavno nisu navikle pretjerano komunicirati s liječnicima i pacijentima, na što se otvorenim Britancima vrlo teško naviknuti.

Hoće li se ovo nerazumijevanje uskoro pretvoriti i u međusobnu netrpeljivost ili će se ipak pronaći neko kompromisno rješenje s kojim će biti zadovoljne sve strane, ostaje za vidjeti.

09.09.2011. 10:46:00
http://metro-portal.hr/britanci-zabrinuti-zbog-medicinskih-sestara-koje-ne-znaju-engleski/63038/