Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2010. 09:05:00
REZULTATI ANKETA

Britanci za budućeg kralja ne žele Charlesa već njegovog sina Williama

Princ William i njegova zaručnica Kate Middleton poželjniji su za sljedećeg britanskog kralja i kraljicu, umjesto prijestolonasljednika princa Charlesa i njegove supruge Camille

Princ William i zaručnica Kate
Princ William i zaručnica Kate (Getty Images)

ICM-ova anketa objavljena u listu britanskom listu News of the World, pokazala je da bi 64 posto Britanaca željelo Williama i njegovu buduću mladenku vidjeti kao sljedeće u nizu za prijestolje, a istraživanje YouGov u Sunday Timesu nalazi da većina Britanaca smatra da bi William bio bolji kralj od oca Charlesa.

Charles, 62 godine, trenutno je sljedeći u nizu za prijestolje na kojem sada sjedi njegova majka, 84-godišnja kraljica Elizabetha. Naravno da britanska javnost ne odlučuje tko bi trebao biti sljedeći britanski kralj ili kraljica, koji uglavnom imaju simboličnu ulogu u zemlji koja se vodi kao parlamentarna demokracija.

ICM-ovo istraživanje također je pokazalo da bi tek manje od jednog između pet ispitanika odabralo da krune prijeđe na Charlesa i Camillu. YouGovova anketa je pokazala da ih 44 posto misli kako bi Charles trebao pronaći način da sina učini sljedećim kraljem, nasuprot 37 posto ispitanika koliko ih misli da ne bi trebao.

William i Middleton, oboje 28-godišnjaci, objavili su svoje zaruke ovoga tjedna, a slike fotogeničnog para objavio je veliki broj medija. Charles nekima izgleda previše star kako bi u monarhiju uveo vitalnost, u čemu je nekad uspjela njegova majka. Charlesova sadašnja supruga Camilla daleko je od popularnosti prve supruge princeze Diane, koja je 1997. poginula nakon razvoda u prometnoj nesreći.

Istraživanja dolaze dan nakon što je Charles u televizijskom interviewu izjavio da bi Camilla mogla postati kraljicom ukoliko on bude okrunjen za kralja. Charles je svoju dugogodišnju ljubavnicu Camillu, s kojom je imao vezu cijelo vrijeme tijekom braka, oženio prije pet godina i službeno je odlučeno da će ona imati službeni naslov "princeze supruge" ako Charles postane kraljem.

Anketa CNN/ComResa ovoga je tjedna utvrdila da više od tri četvrtine ispitanih vjeruje da je vjenčanje Williama i Kate Middleton dobro za monarhiju. Iako mnogi Britanci pozdravljaju Williamovo vjenčanje, najavljeno za proljeće ili ljeto iduće godine, neki izražavaju zabrinutost da raskošan događaj nije prikladan u vrijeme kada zemlja strogim mjerama štednje pokušava smanjiti rekordno visok deficit proračuna. (hina/metro-portal)

21.11.2010. 09:05:00
http://metro-portal.hr/britanci-za-buduceg-kralja-ne-zele-charlesa-vec-njegovog-sina-williama/51516/