Metro-portal.hr

objavljeno 11.09.2008. 10:42:25
OKAPI

Britanci uspjeli snimiti "mitskog jednoroga"

Prvi puta u povijesti snimljena je plaha afrička životinja, okapi, u njenom prirodnom staništu.

Okapi posjeduje karakteristike žirafe, konja i zebre.
Okapi posjeduje karakteristike žirafe, konja i zebre. (AFP)

Okapi, afrička životinja toliko rijetka da se nekoć vjerovalo da se u stvari radi o mitskom jednorogu, prvi je put snimljena u divljini, objavilo je u četvrtak Londonsko zoološko društvo (ZSL).

Skrivenim kamerama ZSL-a i Kongoanskog instituta za zaštitu prirode (ICCN) tri primjerka okapija snimljena su u šumama nacionalnog parka Virunga u DR Kongu.

Fotografije su odagnale strahove da je životinja istrebljena u dugogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

 "Prve fotografije te karizmatske životinje snimljene u divljini čudesne su, naročito kada se uzme u obzir da je ZSL prvi opisao tu životinju prije stotinu godina", rekla je ravnateljica programa ZSL-a za zaštitu divljih životinja i šuma dr. Noelle Kumpel.

Okapi posjeduje karakteristike žirafe, konja i zebre, i vrlo je stidljiva životinja koja je u stanju osjetiti čovjekovu prisutnost na nekoliko kilometara daljine i teško ju je uhvatiti. Prirodno, i jedino stanište su joj izolirane prašume u središtu DR Konga. Posljednji je put u divljini primjećena prije 50 godina. Toliko je rijetka da su znanstvenici zadnjih desetljeća znali da nije izumrla samo po tome što su uspijevali pronaći tragove njezina izmeta. Ovu rijetku životinju, koja predstavlja primjerak od neprocjenjive vrijednosti za svaki zoološki vrt u svijetu, otkrio je britanski istraživač Henry Livingstone prije stotinjak godina.

"Nema nikakve sumnje da se radi o tri primjerka okapija jer su pruge nalik zebrinima na stražnjem dijelu te životinje unikatne poput otisaka prstiju. Nadamo se da ćemo u daljnjem istraživanju utvrditi koliko ih ima i u kojem dijelu parka obitavaju što je ključno za njihovu zaštitu", rekao je istraživač ZSL-a Thierry Lusenge. (HINA)

11.09.2008. 10:42:25
http://metro-portal.hr/britanci-uspjeli-snimiti-mitskog-jednoroga/11556/