Metro-portal.hr

objavljeno 01.03.2012. 14:24:28
JAČA PRITISAK

Britanci povukli diplomate, a Švicarska zatvorila veleposlanstvo u Siriji

Britanija je iz sigurnosnih razloga povukla svoje diplomate iz Sirije, a Švicarska je otišla korak dalje i zatvorila veleposlanstvo u Damasku te pozvala svoje državljane da napuste zemlju

Fotografija vijesti

Velika Britanija objavila je u četvrtak da povlači svoje diplomate iz Sirije iz sigurnosnih razloga, ali ne prekida diplomatske veze, a Švicarska je i službeno zatvorila svoje veleposlanstvo u Damasku i pozvala svoje državljane da napuste zemlju, javlja Hina.

"Sada ocjenjujem da sigurnosno stanje u Damasku ugrožava naše veleposlanstvo i osoblje i odlučili smo povući ga. Naš veleposlanik i diplomatsko osoblje napustili su Siriju 29. veljače i vraćaju se", priopćio je ministar vanjskih poslova William Hague.

Ministarsvo vanjskih poslova objavilo je da dipomatske veze nisu prekinute i da će "sirijsko veleposlanstvo u Londonu ostati otvoreno kako bi imali komunikacijski kanal sa sirijskim režimom".

Švicarska vlada objavila je da je i formalna zatvorila svoje veleposlanstvo u Damasku, tri tjedna nakon što je to učinila privremeno, javlja Reutesr.

U studenome je Švicarska pozvala svojih 180 državljana koliko ih živi u Siriji da odmah napuste zemlju. U srijedu kasno navečer Švicarska je objavila da je još oko 150 njezinih državljana u Siriji i uglavnom su to ljudi s dvostrukim državljanstvom.

Nakon mjeseci krvave represije s više od 7.000 mrtvih, u početku mirni prosvjdi koji su izbili prije godinu dana prerasli su u oružanu pobunu vojnika dezertera koji su odbili pucati na narod.

Visoki dužnosnik pobunjeničke Slobodne sirijske vojske rekao je za Reuters da pobunjenici u četvrti Baba Amro, koje je postalo središtu pobune u gradu Homsu, bore protiv više od 7.000 vladinih vojnika.

01.03.2012. 14:24:28
http://metro-portal.hr/britanci-povukli-diplomate-a-svicarska-zatvorila-veleposlanstvo-u-siriji/68738/