Metro-portal.hr

objavljeno 28.06.2013. 11:35:00
ANALIZE

Britanci nam poručuju da uzmemo njihov stolac u EU

Ulazak Hrvatske u kriznu Europsku uniju strani su mediji popratili diskretnom pohvalom njezine baštine i bučnom skepsom zbog slabosti njezina gospodarstva

Što kažu strani mediji
Što kažu strani mediji (Arhiva)

U Hrvatskoj je malo radosti što će 1. srpnja postati 28. članica EU, piše američki list Washington Post koji kao i brojni strani mediji ističu da je Zagreb pregovore počeo dok je EU bio privlačan elitni klub, a danas je u dubokoj krizi baš kao i Hrvatska u kojoj je oduševljenje splasnulo.

'S visokom nezaposlenošću od 20 posto, padom životnog standarda, endemskom korupcijom u političkoj eliti i padom međunarodnog kreditnog rejtinga na razinu 'smeća', mnogim Hrvatima nije do slavlja', piše list.

Korupcija je velika hrvatska boljka, kao i gorčina hrvatskih radnika, piše WP i citira pesimističnu prognozu radnice iz tvornice DTR-a u stečaju 'Može nam biti samo gore, napose za tekstilnu industriju' uništenu jeftinom kineskom robom.

Vatromet bez ushita, strani mediji o ulasku RH u EU

Većina Europske unije mlako pozdravlja novopridošlicu i čini se ne zna 'treba li slaviti ili dočekati je sa sumnjom', piše britanski poslovni list Financial Times.

Izostala je 'radost koja je pratila veliko proširenje iz 2004.' na osam bivših komunističkih država. Brojne europske vlade i građani strahuju od primitka još jedne slabe južnoeuropske ekonomije kojoj je turizam najjača grana, piše FT i podsjeća da je njemački tabloid Bild upozorio da će Hrvatska biti 'iduće groblje milijarda eura'.

O skepsi Europljana prema hrvatskom ulasku u EU piše i novinar Tim Judah za Boomberg citirajući vic u kojem Britanci kažu Hrvatima 'Uzmite naš stolac. Mi baš odlazimo'. Na njegovo pitanje 'zbog čega, za ime Božje, žele Hrvati u Europsku uniju' recesije, predsjednik Republike Ivo Josipović naveo mu je dva razloga: jamstvo mira, jer EU je utemeljena na mirovnom projektu. Drugi je konkurentnost jer mala zemlja od 4,3 milijuna stanovnika želi biti dio velikog političkog i trgovinskog bloka jer "razmrvljena europska gospodarstva nisu konkurentna".

Dobrodošla u klub najsiromašnijih

No sudeći po ocjeni brojnih medija koji su se ovih dana bavili Hrvatskom, većina njih dvoji u hrvatsku konkurentnost. Tmurni gospodarski pokazatelji, velika očekivanja prerasla u zamor i razočaranje zbog dugotrajnih pregovora i bolnih rezova po diktatu Bruxellesa, učinili su Hrvate ravnodušnima i euroskepticima, piše većina medija oslikavajući loš zdravstveni karton hrvatskoga gospodarstva.

'Hrvatska će se u EU pridružiti klubu najsiromašnijih članica', hrvatski 'desetgodišnji pristupni put u EU bio je posut brojnim zaprekama, a neke su još tu', piše RTBF (frankofona belgijska radiotelevizija) te ističe korupciju i navodi da su po niskom BDP-u iza Hrvatske samo Rumunjska i Bugarska.

'Peta godina recesije, visoka nezaposlenost, dug i deficit' stvorili su ozračje 'ravnodušnosti i osjećaj bespomoćnosti' kojima Hrvatska dočekuje jedan od najvažnijih događaja u svojoj povijesti 22 godine od proglašenja neovisnosti i krvavog rata, piše talijanska agencija ANSA.

A što da slavimo? To što ćemo biti robovi?

Nezaposlenost mladih Hrvata treća je najviša u Europi, piše ANSA i dodaje da se 70 posto mladih nada u EU pronaći posao, a 52 posto ispitanika drži proslave ulaska u EU rasipanjem novca.

'A što da slavimo? To što ćemo biti robovi jer smo premali za bilo kakav utjecaj u klubu velikih', citira francuska agencija rečenicu slučajnog prolaznika.

28.06.2013. 11:35:00
http://metro-portal.hr/britanci-nam-porucuju-da-uzmemo-njihov-stolac-u-eu/78991/