Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2011. 16:03:00
CUPCAKES UMJESTO BOMBI

Britanci hakirali stranice Al-Kaide

Kibernetički napad se dogodio prošle godine kada je počeo izlaziti časopis na engleskom "Inspire", namijenjen muslimanima na Zapadu

Britanci hakirali stranice Al-Kaide, umjesto uputa za bombu postavili recept za kolače
Britanci hakirali stranice Al-Kaide, umjesto uputa za bombu postavili recept za kolače (Shutterstock)

Britanski špijuni hakirali su stranicu Al-Kaide i upute za izradu ručnih bombi zamijenili receptima za "cupcakes", poslastice koje izgledaju poput mini torti, izvijestili su u petak mediji, prenosi Hina.

Taj kibernetički napad se dogodio prošle godine kada je počeo izlaziti časopis na engleskom Inspire, namijenjen muslimanima na Zapadu, a koji su pokrenuli pristaše Al-Kaide na Arapskom poluotoku (AQAP).

Britanski obavještajci, smješteni u vladinu komunikacijskom stožeru (GCHQ), državnom centru za prisluškivanje, napali su taj internetski časopis od 67 stranica koji je bilo nemoguće čitati, a umjesto naslova "Kako napraviti bombu u kuhinji vlastite mame" postavili su recepte iz knjige "The Best Cupcakes in America" koju je izdala poznata Ellen DeGeneres, objašnjavaju britanski mediji.

The Washington Post je javio da je do akcije došlo nakon svađe između CIA-e i novoosnovanog američkog kibernetičkog zapovjedništva. Kako piše list, kibernetičko zapovjedništvo je htjelo blokirati Al-Kaidin časopis, ali je CIA odbila dati zeleno svjetlo za napad na Inspire. AQAP-u je trebalo dva tjedna da postavi ispravljenu verziju časopisa nakon što je sabotiran.

03.06.2011. 16:03:00
http://metro-portal.hr/britanci-hakirali-stranice-al-kaide/59682/