Metro-portal.hr

objavljeno 17.07.2017. 08:01:00
ZANIMLJIVO

Britanci bi postupni Brexit?

Dužnosnici EU-a nadaju se da britanska vlada, koja će sada iznijeti precizne prijedloge o nekoliko važnih pitanja, ima namjeru požuriti kada se radi o postizanju dogovora

Hoće li biti rastanka i koliko brzo?
Hoće li biti rastanka i koliko brzo? (Arhiva)

Viši vladini dužnosnici uvjerili su se u potrebu postupnog izlaska iz Europske unije kako bi se zaštitilo gospodarstvo Velike Britanije, rekao je britanski ministar financija Philip Hammond u nedjelju.

Ministar za Brexit David Davis odlazi u Bruxelles u ponedjeljak na prvi cjeloviti krug pregovora, a dužnosnici EU-a nadaju se da britanska vlada, koja će sada iznijeti precizne prijedloge o nekoliko važnih pitanja, ima namjeru požuriti kada se radi o postizanju dogovora prije izlaska Britanije iz EU-a 2019.

Hammond, koji je podržavao ostanak u EU na prošlogodišnjem referendumu, smatra se glasom tzv. 'mekog Brexita' u vladi premijerke Therese May. On se zalaže da se prednost da trgovinskim vezama s EU, a ne zaustavljanju imigracije.

Pošto je May oslabila nakon neuspjeha na izborima prošli mjesec kada su njezini konzervativci izgubili parlamentarnu većinu, britanski listovi su tijekom vikenda bili puni priča o unutrašnjoj borbi u vladi dok se kolege navodno otimaju za njezin posao.

Hammond, na kojeg se gleda kao na potencijalnog nasljednika Therese May, opetovano je govorio o potrebi tranzicijskog dogovora u koji bi se unijelo što je više moguće postojećih odredbi i tako smanjio utjecaj na gospodarstvo.

Hammond je rekao da većina njegovih kolega sada prepoznaje da je to "ispravan i osjetljiv put kojime treba ići".

"Prije pet tjedana ideja o tranzicijskom razdoblju bila je dosta nov koncept. Mislim da će se sada vidjeti kako gotovo svi u vladi prihvaćaju da će biti neka vrsta tranzicije", rekao je Hammond za televiziju BBC. 

17.07.2017. 08:01:00
http://metro-portal.hr/britanci-bi-postupni-brexit/106158/