Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2010. 19:57:59
MESIĆ:

Brisanje Sanadera logična je odluka

Luka Bebić bi trebao odstupiti s mjesta predsjednika Hrvatskoga sabora jer je sudjelovao u puču, ocijenio je hrvatski predsjednik na odlasku

(Goran Mehkek/CROPIX)
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je večeras da je odluka Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) o brisanju Ive Sanadera iz članstva te stranke jedina logična odluka jer je riječ o puču u stranci te da posljedice treba snositi i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, ocjenivši da bi sada bili štetni prijevremeni parlamentarni izbori.

"Bila je to jedina logična odluka jer je Ivo Sanader nastupio pučistički, organizirao je puč koji nije uspio i to što se dogodilo bilo je jedino što se moralo dogoditi", rekao je u telefonskom razgovoru za Hrvatski radio predsjednik Mesić, koji je na odmoru na Hvaru.

Mesić smatra da bi Luka Bebić trebao odstupiti s mjesta predsjednika Hrvatskoga sabora jer je, rekao je, "Bebić bio jedan od onih koji su sudjelovali u puču pa zato treba snositi posljedice". Ocijenio je da bi prijevremeni parlamentarni izbori sada bili štetni za Hrvatsku koja je u postupku izbora predsjednika Republike.

"To je čvrsta točka sistema koju Hrvatska mora dobiti, a u isto vrijeme raspisivati prijevremene izbore kada nemamo tu čvrstu točku sistema bila bi velika pogreška", rekao je Mesić.

Istaknuo je da bi raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora bila i štetna odluka za Hrvatsku, dodavši kako svatko ima legitimno pravo predlagati što činiti.

"Bila je to jedina logična odluka jer je Ivo Sanader nastupio pučistički, organizirao je puč koji nije uspio i to što se dogodilo bilo je jedino što se moralo dogoditi", rekao je predsjednik Stjepan Mesić.

Opetovao je kako je njegovo osobno stajalište da nije vrijeme za izvanredne izbore te da treba omogućiti završetak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom (EU) kako bi Hrvatska što prije postala članica EU, te da hrvatskim institucijama treba omogućiti da dovrše posao vezan za korupcijske afere. Zaključio je da bi izvanredni izbori izazvali zastoj svih tih procesa što je pak štetno za razvoj Hrvatske kao pravno i dobro uređene zemlje.

Predsjedništvo HDZ-a donijelo je večeras odluku o brisanju bivšega premijera i počasnoga predsjednika HDZ-a Ive Sanadera iz članstva stranke. Za tu odluku glasovalo je 16 članova Predsjedništva, protiv ih je bilo troje, dok je dvoje bilo suzdržano. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je da je odluka donesena zbog nepopravljive štete koja je nanesena i zbog kršenja Statuta stranke. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 19:57:59
http://metro-portal.hr/brisanje-sanadera-logicna-je-odluka/29982/