Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2013. 13:35:00
ISTRAŽIVANJE

Brinemo li se dovoljno o svom zdravlju

Najviše slučajeva šećerne bolesti ima među visokoobrazovanim muškarcima, dok su u žena razlike u pojavnosti dijabetesa prema razini stručne spreme male

Trudite li se ostati zdravi
Trudite li se ostati zdravi (Arhiva)

Rezultati su pokazali da je najmanja pojavnost šećerne bolesti među ispitanicima s nižom stručnom spremom iako je među njima najviše gojaznih, a 85% ispitanika imalo je povišene vrijednosti kolesterola.

Istraživanje "Koliko brinemo o svom zdravlju" provedeno je tijekom 2012. i 2013. godine na više od 700 osoba u Domu zdravlja Zagreb Centar, a obuhvatilo je tri teme: važnost sistematskih pregleda u prevenciji bolesti (rezultati povezanosti određenih bolesti sa stručnom spremom i vrstom posla), važnost tjelovježbe i osteoporoza, te rano otkrivanje raka debelog crijeva.

Istraživanje je predstavljeno u petak na otvaranju drugog sajma zdravlja Vitafest, čiji je cilj promocija zdravlja i podizanje kvalitete života kroz informiranost i edukaciju.

Rezultati istraživanja o važnosti sistematskih pregleda u prevenciji bolesti, provedenih na 240 osoba u dobi od 50 do 65 godina, pokazali su da normalan arterijski tlak ima manje od polovine ispitanika, dok je u 25% izmjeren povišen krvni tlak.

Trećina ispitanika ima povišene vrijednosti triglicerida (čimbenik za razvoj srčanih bolesti), pri čemu je postotak muškaraca veći od žena.

Muškarci s visokom stručnom spremom najčešće imaju hipertrigliceridemiju, i to čak 54%, dok kod žena stručna sprema ne pokazuje nikakav utjecaj na povišenu razinu triglicerida.

Kod žena 43% ispitanica ima normalan indeks tjelesne mase, a kod muškaraca 41%.

Gotovo 70% ispitanika nikada ne vježba, redovito vježba 16%, dok 14% ispitanih rijetko vježba, istaknuo je Damir Memić iz Doma zdravlja.

Istraživanje o osteoporozi provedeno na 200 žena u dobi od 50 do 65 godina pokazalo je da vježba samo 3% žena s osteopenijom.

Tijekom 2012. i 2013. Dom zdravlja Zagreb Centar proveo je istraživanje s ciljem ranog otkrivanja raka debelog crijeva na kojem je zabilježen izuzetno mali odaziv, posebno u ruralnim zagrebačkim područjima, a to je veliki problem u prevenciji te bolesti.

Nutricionistica Darija Vranešić Bender istaknula je da se trigliceridi, šećerna bolest i kolesterol mogu prevenirati pravilnom prehranom.

Vitafest traje tri dana, od 11. do 13. listopada, a na njemu će se posjetitelji kroz više od stotinu različitih programa informirati o zdravoj prehrani i važnosti pravilnog vježbanja, te dobiti savjete različitih liječnika i specijalista.

Posebna pozornost ovo je godine posvećena trudnicama za koje su organizirane prezentacije i predavanja na temu "Od začeća do prvih godina djetetova života".

Sajam zdravlja Vitafest pridružio se projektu Move week koji se od 7. do 13. listopada održava u više od 30 europskih zemalja.

12.10.2013. 13:35:00
http://metro-portal.hr/brinemo-li-se-dovoljno-o-svom-zdravlju/81001/