Metro-portal.hr

objavljeno 03.04.2010. 22:05:31
UBLAŽAVANJE EFEKATA

Brigama protiv depresije

Brige zapravo mogu biti dobre, jer ublažavaju efekte depresije, sugerira nova studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Znanstvenici koji su proučavali ovo mentalno stanje, otkrili su da zabrinutost negira loše efekte bolesti. Ovo je u direktnoj suprotnosti s drugim tipom anksioznosti koji se zove napadaj panike, a karakterističan je za strah i depresiju.

Do ovog otkrića došlo se promatranjem aktivnosti mozga kada su ljudi imali jedan od dva tipa aknsioznosti tijekom depresije. Rezultati sugeriraju da napadaj panike i straha povećavaju aktivnost mozga koja je povezana s bolešću, dok je stanje zabrinutosti ublažava, reducirajući negativne efekte bolesti.

Profesor Gregory Miller koji je vodio istraživanje objašnjava: "Čini se kako taj specifičan tip anksioznosti pomaže u jednom dijelu, a odmaže u drugom dijelu mozga. Ponekad je zabrinutost dobra stvar. Možda će vam pomoći da bolje planirate ili da se bolje fokusirate."

"Premda smatramo kako su depresija i anksioznost dvije različite stvar, one se često manifestiraju zajedno. U našoj studiji, tri četvrtine pacijenata kojima je dijagnosticirana depresija, imali su bar jedan oblik anksioznosti", dodaje.

Ranije studije pokazale su kako dva tipa anksioznosti stvaraju vrlo različite oblike aktivnosti u mozgu. Istraživači su otkrili kako je magnetska rezonancija mozga zabrinute i depresivne osobe poprilično drugačija od one panično depresivne osobe.

03.04.2010. 22:05:31
http://metro-portal.hr/brigama-protiv-depresije/37071/