Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2010. 18:14:14
ŽIVOTNI SMISAO

Briga za djecu smanjuje krvni tlak

Zbog njih možete posijediti, ne spavati mnoge noći, a tu su i brige oko novca, zdravlja i škole. No prema novoj studiji, odgoj djece doista smanjuje krvni tlak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)

I dok ovo otkriće može djelovati sumnjivo mnogim roditeljima, znanstvenici vjeruju kako roditeljstvo ljudima daje osjećaj svrhe i smisla, što pomaže reduciranju stresa, a životnim brigama daje neku perspektivu.

Iznenađujući zaključak dolazi od studije provedene nad 200 osoba kojima je dnevno mjeren krvni tlak. U obzir su uzeli i ostale životne faktore poput dobi, težine, zaposlenja i alkoholizma. Pokazalo se da je sistolički krvni tlak za 4,5 bodova niži kod roditelja, dok je dijastolički bio niži za 3 boda.

˝Unatoč tome što briga za djecu uključuje dnevne probleme, osjećaj smisla i životne svrhe koju donosi smanjuje stres te poboljšava opće zdravstveno stanje˝, objašnjava dr. Dr Julianne Holt-Lunstad, koja je vodila istraživanje.

Premda je broj ljudi u studiji relativno malen, dr. Holt-Lunstad tvrdi kako razlika u krvnom tlaku osoba koje su roditelji i one koje nisu, nije samo slučajnost. ˝To naravno ne znači da ćete imati bolji krvni tlak, proporcionalno broju djece. Ovo otkriće vezano je samo uz roditeljstvo, bez obzira na broj djece ili materijalni status.˝

15.01.2010. 18:14:14
http://metro-portal.hr/briga-za-djecu-smanjuje-krvni-tlak/30767/