Metro-portal.hr

objavljeno 24.12.2009. 21:15:02
I OI I POI

Brian McKeever mogao bi ući u olimpijsku povijest

Slijepi kanadski nordijski skijaš kvalificirao se u kanadsku seniorsku reprezentaciju i pa bi mogao nastupiti na olimpijskim i paraolimpijskim igrama

(Getty Images)

Kanadski nordijski skijaš Brian McKeever (30) mogao bi postati prvi sportaš u povijesti koji će nastupiti na zimskim olimpijskim i paraolimpijskim igrama.

Brian McKeever je slijep, točnije ostatak vida mu je između osam i deset posto, međutim to mu nije smetalo da pobijedi u utrci na 50 kilometara u Alberti čime se uspio kvalificirati u kanadsku seniorsku reprezentaciju. Slavio je s rezultatom dva sata, 21 minutu i 8.5 sekundi.

Međutim, hoće li to biti dovoljno doznat će idućeg mjeseca kada će biti objavljen popis kanadskih reprezentativaca za nastup na OI u Vancouveru.

"U ključnom trenutku sam ostvario sjajan rezultat. To sam i želio. Konačna odluka ne ovisi o meni i sada jedino mogu čekati," kazao je McKeever koji je do sada osvojio sedam medalja na paraolimpijskim igrama od čega četiri zlatne, a nastupit će i na POI u Vancouveru, koje su dva tjedna nakon OI.

McKeever se nordijskim skijanjem počeo baviti sa 13 godina, no sa 19 godine je izgubio vid.

Do sada je petero sportaša nastupilo na ljetnim OI i POI - južnoafrička plivačica Natalie du Toit, američka atletičarka Marla Runyan, poljska stolnotenisačica Natalia Partyka, talijanski streličar Paola Fantato i njegova novozelandska kolegica Neroli Fairhall, no u zimskim sportovima to nije uspjelo nikome. (hina/metro-portal)

24.12.2009. 21:15:02
http://metro-portal.hr/brian-mckeever-mogao-bi-uci-u-olimpijsku-povijest/29331/