Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2012. 15:45:48
SUĐENJE ZA POKOLJ

Breivik uvježbavao napad igrajući pucačinu Call of Duty

Modern Warfare igrao je punih 17 sati na Novu godinu 2010/2011., i njome se koristio kao simulacijom za policijski odgovor kako bi uvježbao najbolje strategije za bijeg

Fotografija vijesti

Norveški ubojica Anders Behring Breivik rekao je u četvrak da je zbog teškoća u nabavi eksploziva morao smanjiti prvotni plan o izvedbi čak tri bombaška napada i zatim šokirao otkrićem da se za pokolj 77 osoba 2011., pripremao cijelu godinu igrajući ratne računalne igrice 16 sati na dan, javljaju agencije, prenosi Hina. 

Breivik je rekao kako je 2006. odlučio izvesti samoubilački napad i nije vjerovao da će 22. srpnja 2011., preživjeti bombaški napad u središtu Osla gdje je pobio osam osoba niti pokolj vatrenim oružjem na otoku Utoeya gdje je nekoliko sati poslije ubio 69 mladih ljudi.

"Planirao sam eksplozije triju automobila bombe nakon čega bi slijedila pucnjava", rako je četvrtog dana suđenja u Oslu taj član krajnje desničarske skupine "Vitezovi Templari", piše agencija AFP.

Želio je izraditi dvije bombe, a svaku bi težila tonu. Prvu bi bombu postavio u četvrt s vladinim zgradama, a drugu pred sjedište stranke laburista. Treću bombu od 500 kg planirao je postaviti pred njemu atraktivne ciljeve: sjedište norveškog dnevnika Aftenpostena, parlament, Gradska vijećnicu Osla i Kraljevsku palaču, ali bi prethodno, jer je rojalist, provjerio da je kraljevska obitelj odsutna.

Cilj tog 33-godišnjeg Norvežanina koji sebe smatra vitezom križarem pred useljeničkom islamskom prijetnjom bio je "pobiti onoliko osoba koliko je moguće". Morao je odustati od tako opsežnog plana u lipnju 2011., kada je vidio kako je teško izraditi bombe.

Za pokolj iz kojeg se nije nadao izvući živu glavu pripremao se ratnim igricama kao što je World of Warcraft koju je igrao s više od 10 milijuna korisnika.

Modern Warfare igrao je punih 17 sati na Novu godinu 2010/2011., i njome se koristio kao simulacijom za policijski odgovor kako bi uvježbao najbolje strategije za bijeg.

"Izračunao sam da su mi izgledi da se izvučem bez ozljeda manji od 5 posto. Uvježbao sam se kako da izađem iz takve situacije. Zato sam simulirao", rekao je u sudnici Breivik i priznao da zapravo i nije osobito volio te igre ali su mu bile potrebne kao priprema.

Da bi uštedio uselio se 2006., k majci koja je bila zabrinuta za njega jer nije prekidao igru, a "tijekom te godine igrao sam možda 16 sati na dan", rekao je. "Samo igrajući cijelu godinu - igrajući i spavajući, igrajući i spavajući... Bio je to moj san i želio sam ga ostvariti", objasnio je.

Profesor socijalne antropologije Thomas Hylland Eriksen sa sveučilišta u Oslu upozorio je na opasnost iluzije u ocjeni za agenciju Reuters.

"Kada je Breivik bio na otoku Utoeya moguće je još vjerovao da i dalje igra igru, a pucao je na stvarne ljude" (...) Čini se da ne umije razlikovati između virtualnog svijeta računalnih ratnih igara i stvarnosti", rekao je.

Suđenje najgorem norveškom ubojici nakon Drugog svjetskog rata trajat će deset tjedana, a vrti se oko pitanja njegova mentalnog zdravlja. Dva psihijatrijska tima različito su ga procijenila te ga je prva ekipa proglasila shizofrenikom, a druga mentalno zdravim da može pratiti suđenje.

Sam Breivik odbija da je mentalno bolestan i tvrdi bude li proglašen umobolnim i smješten u bolnicu za njega bi to bila gora kazna nego smrt.

19.04.2012. 15:45:48
http://metro-portal.hr/breivik-uvjezbavao-napad-igrajuci-pucacinu-call-of-duty/70212/