Metro-portal.hr

objavljeno 10.04.2012. 15:39:23
NORVEŠKI KRVNIK

Breivik ipak mentalno zdrav

"Glavni zaključak stručnjaka za mentalno zdravlje jest da Anders Behring Breivik nije bio psihotičan u vrijeme napada 22. srpnja 20211.", objavio je okružni sud u Oslu

Fotografija vijesti

Norvežanin Anders Behring Breivik bio je mentalno zdrav prošlog ljeta kada je ubio 77 osoba u samoproglašenom križarskom pohodu obrane domovine od useljeničke prijetnje, zaključak je novog vještačenja i proturiječi prethodnom nalazu da je ubojica psihički bolesnik, javlja Hina.

Breivik pak sebe smatra zdravom osobom te je na raniji nalaz reagirao pismom u kojem je nazvao sadizmom i zloćom proglasiti ga bolesnim, što je po njegovu mišljenju gore nego da su ga ubili.

"Glavni zaključak stručnjaka za mentalno zdravlje jest da Anders Behring Breivik nije bio psihotičan u vrijeme napada 22. srpnja 20211.", objavio je okružni sud u Oslu.

Prema prijašnjem nalazu Breivik je trpio napad paranoidne shizofrenije dok je ubijao 22. srpnja.

Konačnu presudu u ubojičinu mentalnom stanju dat će peteročano sudsko vijeće pri kraju njegova suđenja koje treba početi idućeg tjedna i trajati oko 10 tjedana.

Najnoviji psihijatrijski nalaz pruža temelj da Breivik bude osuđen bude li proglašen krivim, navode dvoje stručnjaka Agnar Aspaas i Terje Toerrisen. Oni tvrde da su imali više materijala nego njihovi kolege kada su prošle godine ocjenjivali Breivikovo mentalno zdravlje.

No također navode "kako postoji visoki rizik od recidiva" u Breivika kojega su procjenu izradili na temelju 11 razgovora s optuženikom, na temelju tri tjedna stalnog promatranja te policijskih zapisnika sa saslušanja, piše AFP.

Breivik (33), je priznao da je aktivirao bombu pred sjedištem vlade u Oslu kojom je ubio osam osoba, a zatim je na obližnjem otoku Utoeya vatrenim oružjem pobio 69 osoba, uglavnom vrlo mladih ljudi u ljetnome kampu laburističke stranke.

Pred sudom je odbacio optužbe o krivnji i obrazložio da je "križarski" pohod izveo kako bi spasio europsku kulturu.

10.04.2012. 15:39:23
http://metro-portal.hr/breivik-ipak-mentalno-zdrav/69915/