Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2010. 21:11:00
'SLAVONSKA' HVIDR-A

Branitelji protiv smanjenja mirovina, tvrde da nemaju povlaštene mirovine

Točke 3. i 8. članka 2. prijedloga zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju trn su u oku branitelja

HVIDRA braniteljske mirovine
HVIDRA braniteljske mirovine (Miroslav Kiš/CROPIX)
Predstavnici Zajednice udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) četiriju slavonskih županija poslali su danas sa sastanka u Vukovaru poziv Vladi RH da se iz prijedloga zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju s konačnim prijedlogom zakona izostave mirovine hrvatskih branitelja Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te mirovine pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji.

"Riječ je o točkama 3. i 8. članka 2. spomenutog prijedloga zakona čije brisanje tražimo jer smatramo kako hrvatski branitelji nemaju nikakve povlaštene mirovine. Hrvatski ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji trebali bi biti posljednji na kojima država pokušava izaći iz krize i poboljšati gospodarsku situaciju. Mi smo posljednji koji su doveli do ovakve situacije, a sad nas se dovodi u poziciju da nam se ukidaju prava", izjavio je novinarima nakon sastanka predsjednik vukovarsko-srijemske HVIDR-e Stipo Šeremet.

Po njegovim riječima, predstavnici HVIDR-e Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije ne prihvaćaju vladin prijedlog da se ukine dopunsko zdravstveno osiguranje za hrvatske vojne invalide Domovinskog rata od 20 do 90 posto oštećenja organizma.

"Nismo bježali od toga da podnesemo dio tereta, ali smatramo kako bi prije nas teret izlaska iz gospodarske krize trebale podnijeti neke druge kategorije čiji pripadnici ostvaruju puno veća primanja od hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a koji su i pridonijeli stanju u kojem je država", rekao je Šeremet.

Također je zatraženo da Glavni odbor Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-e hitno održi izvanrednu sjednicu kako bi raspravio o posljednjim postupcima vlade koji se odnose na hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. (hina/metro-portal)

17.05.2010. 21:11:00
http://metro-portal.hr/branitelji-protiv-smanjenja-mirovina-tvrde-da-nemaju-povlastene-mirovine/40246/