Metro-portal.hr

objavljeno 01.03.2011. 14:24:37
AKCIJA KRIŽNI PUT

Branitelji najavljuju dolazak na Markov trg

Pokret "Stop progonu hrvatskih branitelja" najavio je da pokreće akciju "Križni put" tijekom koje namjerava obići mjesta stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu

Fotografija vijesti

Zadnja postaja te akcije, prema najavama, bi trebala biti dolazak na prosvjed na Markov Trg, prenosi Hina. Predsjednik pokreta Zvonimir Trusić na konferenciji za novinare je rekao da je učinak dosadašnjih braniteljskih prosvjeda ravan nuli i da je potrebna nova strategija prosvjeda hrvatskih branitelja pod nazivom "Križni put". Istaknuo je da će u tu akciju krenuti kroz nekoliko dana, a da će za otprilike mjesec i pol dana na Markovom trgu biti zadnja postaja.

Na upit novinara kako misle prosvjedovati na Markovom trgu kada je tamo prosvjed zabranjen, Trusić je odgovorio kako će oni na Markov trg doći, ističući da su do sada ispunjavali i teže zadaće. Ustvrdio je kako "ovakva država ne može opstati jer se preko 3000 hrvatskih branitelja pravno procesuira, a oko 300 ih je u zatvoru temeljem svog sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok se više od 10 tisuća aboliranih četnika slobodno šeće, pa i sudjeluje u vlasti".

Ocijenio je da je nekažnjavanje onih koji su napadali Hrvatsku uzrok apatiji u zemlji, rekavši da kako nitko nema snage to promijeniti. Ako nitko nema snage onda je hrvatski branitelji svakako imaju, izboriti se i po drugi put obraniti Hrvatsku, rekao je Trusić. Također je dodao da inzistiraju na povlačenju Zakona o oprostu ili o aboliciji za oružanu pobunu protiv Republike Hrvatske.

Trusić je, uz ostalo, ustvrdio da se u njihovo djelovanje pokušavaju infiltrirati neki politikanti, istaknuvši da poručuje braniteljima da im ne nasjedaju. Kao politikante naveo je savjetnika predsjednika Republike Predraga Matića Freda i predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića, ali i jednog od organizatora subotnjeg braniteljskog prosvjeda na zagrebačkom Trgu bana Jalačića Željka Sačića. Kritizirajući subotnji braniteljski prosvjed, Trusić tvrdi da je jedan od njegovih ciljeva bio i ponovo lansirati Antu Đapića u politiku.

01.03.2011. 14:24:37
http://metro-portal.hr/branitelji-najavljuju-dolazak-na-markov-trg/55969/