Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2013. 16:59:00
VUKOVAR

Branitelj zbog ćirilice odbacio vojnu odoru i odličja

Prosvjedi protiv postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima postaju sve jači, što će se na kraju iz svega toga izroditi?

Prosvjedi ne prestaju
Prosvjedi ne prestaju (Arhiva)

U znak prosvjeda protiv dvojezičnih ploča, predsjednik vukovarsko-srijemske Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Stevo Culej danas je u Vukovaru na zaštitnu ogradu ispred policijske postaje objesio i tamo ostavio svoju svečanu vojnu odoru s devet odličja koje je dobio za ratne zasluge.

"Ne mogu više gledati što se događa, oni su mi obesčastili uniformu. Neka je nosi ministar iz 21. stoljeća", izjavio je Culej, aludirajući na ministra hrvatskih branitelja i vukovarskog branitelja Predraga Matića.

Naglasio je kako je odoru s odličjima objesio u znak prosvjeda protiv ćirilice u Vukovaru, sramotnim ocijenivši da su dvojezične ploče postavljane danas, "na svetu nedjelju, na obljetnicu kada se preko Marinaca iz Vinkovaca krenulo u proboj kako bi se pomoglo Vukovaru u okruženju".

Culej je, u pratnji desetak suboraca, odoru objesio na ogradu uz koju stoje policajci koji osiguravaju zgradu Policijske postaje Vukovar i dvojezičnu ploču koja je tamo ranije postavljena.

Istaknuo je kako je osobno glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću predao 51 kaznenu prijavu za ratni zločin u Borovu Selu, gdje su srpski pobunjenici na zvjerski način ubili 12 hrvatskih redarstvenika, među kojima je bio i njegov brat. No, rekao je, na te prijave nije dobio nikakav odgovor DORH-a, a Bajić ga je, kaže, pitao "koliko je ubio Srba prilikom obrane Jarmine".

Stevo Culej bio je jedan od organizatora razbijanja prvih dvojezičnih ploča koje su u Vukovaru postavljene početkom rujna, zbog čega ga je vukovarska policija tada privela na obavijesni razgovor.

13.10.2013. 16:59:00
http://metro-portal.hr/branitelj-zbog-cirilice-odbacio-vojnu-odoru-i-odlicja/81031/