Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2016. 12:44:00
ZDRAVLJE

Brak i zdrav život temelj su dugovječnosti

Osobama koje imaju zdrave životne navike prijeti do 45% manji rizik obolijevanja od raka, a dobro je poznato da su žene te koje imaju utjecaj na svoje muškarce ...

Vjenčajte se, dobro je za zdravlje
Vjenčajte se, dobro je za zdravlje (Arhiva)

Zdrav život je izraz koji mnogim muškarcima ne znači puno, a jedini način na koji ga mogu shvatiti je da ih njihova draga, više ili manje uspješno, nagovaranjem natjera da primjene barem neki od postulata.

Stoga ne čudi da je istraživanje pokazalo kako je brak odličan recept za uspješno preživljavanje srčanog udara, jer podrška supružnika je neprocjenjivo korisna. 

Kod ovih pacijenata hospitalizacija nakon srčanog udara u prosjeku traje 2 dana kraće nego kod pacijenata koji nisu u braku.

Prema podacima za oko 25000 žrtava srčanog udara, pacijenti koji su u braku imaju prosječno 14% manji rizik za smrt zbog srčanog udara.

Uz to, zdrav život je odličan recept za prevenciju karcinoma - rizik za smrt od raka je u ovom dijelu populacije do 61% manji, piše stručni časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Ključne sastavnice zdravog životnog stila su redovita tjelovježba i zdrava prehrana, pojašnjavaju znanstvenici.

Zdrave životne navike su se pokazale posebno važnima glede prevencije karcinoma dojke, endometrija i debelog crijeva.

Prema novim procjenama, nekvalitetna prehrana, pretjerana konzumacija alkohola, prevelika tjelesna masa i tjelesna neaktivnost doprinose razvoju više od 20% slučajeva raka.

Što reći osim - trkom pred oltar.

26.06.2016. 12:44:00
http://metro-portal.hr/brak-i-zdrav-zivot-temelj-su-dugovjecnosti/98820/